Без категорија

ПОДГОТОВКИ ВО ПЛАСТЕНИЦИTE ПРЕД РАСАДУВАЊЕ НА РАНОГРАДИНАРСКИTE КУЛТУРИ

(Oвој напис е објавен на: март 4, 2017)

podgotovki vo plastenicite pred rasaduvanje na ranogradinarskite kulturi

Во раноградинарското пластеничко производство паралелно со производството на расад, треба да течат и подготовките во пластеникот. Подготовките се збир од повеке агротехнички, механички, физички, биолошки и хемиски мерки. Склопот од овие програмирани и комбинирани мерки се дел од Интегралното управување во земјоделското стопанство, и основа на интегралната заштита на растенијата, која претставува стратегија за сузбивање на штетни инсекти, болести и плевели. Добрите услови за развој на растенијата во пластеникот се погодни и за развојот на плевелите, болестите и штетниците. Заради тоа и борбата со нив, бара дополнителни превентивни мерки, кои се превземаат пред и во текот на одгледувањето на растенијата. Целта е да се обезбедат оптимални услови за развој на растенијата, а неповолни услови за појава и развој на болести, штетници и плевели и да се намали користењето на пестициди. Дезинфекција на пластеникот и конструкцијата. Основната подготовка започнува веднаш по прибирањето на претходната култура во пластеникот. Најдобро е да се изврши пред корнењето на растенијата, со палење на 5-10 кг/декар елементарен сулфур. Пластеникот се држи затворен неколку дена. Треба да се внимава да не дојде до покачување на повисока температура од 50 С 0 во пластеникот, заради можни оштетувања на системот за наводнување, или друга пластична опрема. Дури потоа се прибираат сите растителни остатоци, се спалуваат или се закопуваат во земјата надвор од пластеникот. Во пракса, производителите не обрнувајки внимание на оваа операција, честопати и без да направат дезинфекција, ги оставаат овие растителни остатоци покрај пластеникот, што претставуваат потенцијал за зараза на идната култура. Со отстранување и спалување на растителните остатоци после бербата, се спречува можноста за понатамошен развој и ширење на голем број болести и штетници. Поради тоа треба да се очистат и плевелите во непосредна близина на пластеникот по механички или хемиски пат со хербициди. Потоа се преминува на обработка на почвата преку орање и фрезирање се до постигнување на квалитетна структура. Дезинфекцијата на конструкцијата (столбови и метални профили) може да се изврши и рано напролет, непосредно пред покривањето на пластеникот. Истата се врши со прскање, со комбинација од препарати на база на бакар, сулфур и инсектицид (кој испарува) со дупла концентрација. Дезинфекција на почвата. Најефикасни методи на дезинфекција се: термичко запарување на почвата и хемиска дезинфекција. Овие методи се поскапи и затоа таму каде што нема организирано есенско производство во пластеникот, се препорачуваме термичката дезинфекција (соларизација), при која што се користи сончевата енергија и треба да се изведе во најтоплите месеци од годината. До колку не е извршена дезинфекција по горенаведените методи, пред фрезирањето на површината се врши дезинфекција со нанесување на фунгициди, земјишни инсектициди и нематоциди. Земјишните фунгициди, некои инсектициди и некои нематоциди се користат за сува дезинфекција со нивна инкорпорација со фрезирање. Од фунгицидите за сува дезинфекција, може да се користи гранулиран син камен, Каптан, Фолпет и др. а од нематоцидите Нематорин и др. Некои од фунгицидите се користат и со т.н. влажна дезинфекција, со поливање со раствор во текот на вегетацијата, како што се раствор од Каптан, Фолпет, Арметил и др. Освен почвата треба да се дезинфцира приборот и алатот, со потопување во дезинфекционен раствор (5% раствор од син камен)

Хемиска анализа на почвата и основно губрење: Треба да се направи хемиска анализа на почвата и врз основа на резултатите да се подготват препораки за губрење. Како основно губрење се користи прегорено арско губре 50-60 тони/ха и 500-1000 кг/ха минерално НПК губриво, во зависност од препораките.

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Back to top button
Close