Преработена храна: Природните ароми се прават од анална жлезда на дабар

(Oвој напис е објавен на: November 16, 2018)

Ако не водите сметка за вашата исхрана, најверојатно не сте свесни што сѐ јадете во текот на денот. Во овошјето и зеленчукот нема многу изненадувања, освен пестицидите со кои се прскаат и средствата што подолго ги одржуваат свежи, но во преработената храна има сѐ и сешто, од влакна, восок, па дури и нафта.

Адитивот за вкус познат како кастореум најчесто го има во мастики за џвакање, кондиторски производи, алкохол, сладолед, преработки од месо и во аромата од малина.

Се прави од секрет што го лачат аналните жлезди на дабарот, а женките го користат за „обележување“ на територијата и привлекување на мажјаците.

Овој адитив на декларациите најчесто се крие под ознаката „природна арома“, но не е утврдено како дошло до тоа нешто излачено од аналната жлезда на животно да има „добар вкус“, пишува британскиот весник „Mirror“.

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Share Button