fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

ПРОВЕРЕТЕ СМЕТКИ-Неделава се исплатени 100 милиони денари финансиска поддршка за земјоделците

ПРОЧИТАЈТЕ за што се исплатени субвенции-Во текот на вчерашниот ден се извршени исплати на 22.4 милиони денари финансиска поддршка за 1.538 земјоделци за набавка на вештачки ѓубрива

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) соопшти дека во услови на светска криза која директно ја погодува и земјава, навремено се креирани мерки за поддршка на земјоделците во широк консултативен процес со земјоделците, нивните здруженија и земјоделските експерти.

Преку посебен модул се овозможија услови за брзо собирање и обработка на апликациите и брза исплата преку Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој. За таа цел, а врз основа на пристигнатите апликации, во текот на вчерашниот ден се извршени исплати на 22.4 милиони денари финансиска поддршка за 1.538 земјоделци за набавка на вештачки ѓубрива. Вкупно досега за поддршка на земјоделците при набавка на вештачко ѓубриво е исплатена финансиска поддршка во износ од 49,4 милиони денари на 3.288 земјоделци кои аплицирале за оваа мерка.

Исплатени се 78.3 милиони денари финансиска поддршка за 223 земјоделци-апликанти за одгледани и заклани гоеници кои се предадени во регистрирани кланични капацитети, 671.000 денари за девет производители на конзумни јајца за одгледување на кокошки несилки.

– Во тек на реализација се и нови мерки, односно веднаш по усвојувањето на ребалансот на Буџетот за 2022 година се обезбедени дополнителни 500 милиони денари средства во Интервентниот фонд со кои ќе ги поддржиме земјоделците со конкретни мерки и во есенската сеидба. Ги повикуваме сите да ни се приклучат со свој придонес бидејќи Националниот план, односно растот на домашното производство на храна е врвен приоритет за секој наш граѓанин и целата земја, се вели во соопштението од МЗШВ.

Како резултат на тоа, во текот на месец април 2022 година од страна на Владата беше усвоен и Националниот план за производство на храна. Како еден дел од овој план се обезбедени 400 милиони денари финансиска поддршка преку Интервентниот фонд за поддршка при набавка на вештачко ѓубриво, поддршка за сточарите и живинарскиот сектор.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close