вести

Расте бројот на осигурани земјоделци, но нивото и натаму ниско

(Oвој напис е објавен на: февруари 9, 2017)

органско-производство

Расте бројот на земјоделци што го осигуруваат бизнисот, но и натаму, нивото останува ниско. Според податоците од Здружението за осигурување на истекот од оваа година е регистриран пораст на осигурувањето во аграрот за 62%, но бројот на осигурани земјоделци останува мал и покрај државните субвенции за полисите.

raste brojot na osigurani zemjodelci no nivoto i natamu nisko

 

Според расположливите податоци , бројот на земјоделци кои го заштитиле својот род не надминува ниту 6,5 отсто или од вкупно 165 илјади регистирани земјоделци само нешто повеќе од 10 илјади имаат осигурителна полиса. Како главна причина пред се, се посочува слабата информираност, потоа немањето средства но и ниската свест за последиците. Генерално, пазарот со осигурителни полиси и годинава ќе прикаже позитивни стапки на раст. Од Агенцијата за супервизија велат дека Полисите за животно осигурување бележат зголемување од 21%, но и натаму доминира осигурувањето со причина, како регистрација на автомобил или осигурување на недвижност поради хипотека .

gazibabasteti2-600x337

Заклучно со третиот квартал од годината осигурителните компании во земјава имаат остварено бруто премија од 98 милиони евра.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close