fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Ристески: Откупот е во хаос, тутунарите се принудени да го даваат својот тутун по најниска цена

Тутунарите се принудени да го даваат својот тутун по најниска откупна цена во последните 15 години, изјави Петар Ристески, пратеник на ВМРО-ДПМНЕ.

Тутунарите се принудени да го даваат својот тутун по најниска откупна цена во последните 15 години, изјави Петар Ристески, пратеник на ВМРО-ДПМНЕ.Тој рече дека поради тоталната негрижа и неспособност на Владата предводена од СДСМ и катастрофалната состојба со откупот на тутунот, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ поднела информација до Собранието со цел подетаљно запознавање на јавноста и решавање на овој проблем со кој се соочуваат тутунарите.„Состојбата со откупот на тутунот во моментот е крајно драматична и срамна. Откупот е во хаос, а тутунарите се принудени да го даваат својот тутун за рекордно најниската откупна цена по 2005 година. Повторувам, откупната цена во моментот буквално е најниската цена за откуп на тутун во последните 15 години. Срамно, жално и безобразно. Исто така, наместо навремен и регулиран пазар, постои безредие, наместо добар почеток на предоткупот, се соочуваме со слаба динамика во преземањето на производството, наместо исполнување на ветувањата дадени лично од Зоран Заев, повторно лаги и непочитување на договореното на одржаните состаноци. Наместо достоинствена откупна цена, сè уште имаме неприфатливо ниска просечна откупна цена, со што и понатаму се потценува трудот на тутунарите и се гази врз нивното достоинство“, рече Ристески.

Тој обвини дека тутунарите се соочуваат со егзистенционален проблем, а власта мува не ја лази и не нуди никакви конкретни решенија.

ВМРО-ДПМНЕ бара итна владина седница, на која ќе бидат усвоени следните мерки: зголемување на субвенцијата за тутун 100 %, државата да интервенира со обезбедување дополнителни финансиски средства потребни за откуп на произведената количина тутун останат без договори, да ги насочи кон Тутунскиот комбинат – Прилеп, кој ќе биде задолжен да го реализира откупот на недоговореното производство на ориентален тутун до последен лист, потоа во итна постапка да се изврши измена на Законот за тутунот и тутунските производи, со која ќе се врати старото законско решение, односно ќе се забрани увоз на тутун за домашните преработувачки капацитети, со единствена цел да се преработува ориентален тутун од домашно производство.

ВМРО-ДПМНЕ бара и ревидирање на мострите на ориентален тутун и инспекторите од Државниот земјоделски инспекторат секојдневно да бидат распоредени на откупните места за да ги контролираат процесот и текот на откупот заедно со поверениците поставени за заштита на интересите на тутунопроизводителите.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close