fbpx
Вести

Се зголемуваат површините под индустриски домати

Индустрискиот домат е перспективна градинарска култура, која се повеќе се шири на просторот во источна Македонија. Напори за зголемување на површините вложува и земјоделската задруга „Фруктана“ од Аргулица, која на кооперантите им нуди разни поволности.

se zgolemuvaat povrshinite pod industriski domati

Инаку, најголема ставка во расходите при производство на домати е работната рака. Трошоците се елиминирани благодарение на комбајнот за берба, со кој се заменуваат од 100 до 200 работници.

Целокупните количества од домати се наменети за фабриката „Балкан еко фруит“, во Свети Николе. Квалитеот е на солидно ниво.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close