fbpx
Вести

Сеидбата на оризот во кочанско реализирана над 80 проценти

oriz

Завршува сеидбата на ориз во кочанскиот регион. Досега со ориз се посеани околу 80% од планираните површини.

Завршува сеидбата на ориз во кочанскиот регион. Досега со ориз се посеани околу 80% од планираните површини. Според Николчо Гоцевски директор на Водостопанство Брегалница до крајот на сеидбата која ќе заврши за неколку дена, со ориз ќе бидат посеани речиси сите 25.000 хектари. Во моментот протокот на вода во левиот и десен магистрален канал е 9,2 кубика вода во секунда. Истовремено од браната Калиманци се пушта и вода во реките, со цел да се зголеми нивниот водостој.

Годинава поради лошата хидролошка состојба и немањето на вода во акумулациите, во кочанско под ориз ќе бидат посеани само 2.500 хектари, од планираните 5.100 хектари. Во Калиманци  се акумулирани 75 милиони метри кубни вода, кои според проценките не се доволни количини за целата наводнителна сезона.
Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close