вести

Шпанија бара берачи на јагоди, дневница 40 евра

 

shpanija bara berachi na jagodi dnevnica 40 evra

Шпански производители на јагоди бараат 600 луѓе за оваа работа во 2017 година, соопшти Агенцијата за вработување. Бројката е речиси двојно поголема од онаа која беше барана за оваа година – 350 лица. Бруто платата сепак е без промена – 40 евра на ден, а по плаќање на здравствено осигурување и данок на доход остануваат до 38.70 евра на ден.

Бараат се жени на возраст од 20 до 40 година со искуство во земјоделството.

Рокот за пријавување е 10 јануари 2017 година, а заминувањето на  работниците ќе се случи во февруари и март.

Работните договори се потпишуваат во Шпанија и содржат клаузула за пробен период до 15 дена. Трошоците за пат до Шпанија се задржуваат од првата плата.

Поради напорната работа лани беше тешко Шпанците да најдат работници.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close