fbpx
Вести

Дали ИКТ може да им помогне на земјоделците?

 

dali ikt mozhe da im pomogne na zemjodelcite

Овој месец на 23. и 24. ноември ќе се одржи втората конференција за соработка на информатичката технологија и агро-бизнисот.  Идејата се разбира е да се најде начин како земјоделците да го модернизираат бизнисот.

 

zemjodelstvoto-za-francuzite-e-sektor-na-idninata-233363_201522411344

Девелоперите се надеваат дека ќе можат да им помогнат на компаниите и да излезат со решенијакои ќе им помогнат на земјоделците. Најголем дел од ИКТ компаниите немаат претстава за проблемите на агробизнисот. Поради ова овие средби се одлична можност за размена на податоците. Другата страна, земјоделциите немаат податоци за тоа како може да им помогне технологијата.

Агро-бизнисот ја знае својата страна на работата, а климата и условите се одлични за голем број агро-култури. Спојот со технологијата треба да помогне за оптимизирање на условите: количествона влага во почвата; температурата, заштита од паразитеи и болести и слично.

Конференцијата ја организираат МАСИТ, ПроКредит банка и АгФутура.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close