fbpx
Вести

Со вода за пиење ги ладат казаните за печење ракија, зголемена потрошувачката на вода во Кавадарци

Со вода за пиење кавадарчани си ги ладат казаните за печење ракија, за 60 литри во секунда е зголемена потрошувачката на вода во Кавадарци.

Оваа информација за МИА ја потврди Бојан Атанасов, раководител на работната единица за водовод и канализација при Јавното претпријатие „Комуналец”.

– Вообичаената потрошувачка на вода ни е 180 литри во секунда. Сега, кога во полн ек е печењето на ракија во нашиот крај, потрошувачката е 240 литри во секунда, појасни Атанасов.

Стручњаците велат дека при дестилација на ракијата, неопходно е ладење со вода, на дестилациските колони од кои излегува алкохол.


 

brif

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close