fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Струмичките земјоделци бараат државно земјоделско земјиште за производство на храна

Атанас Спасов од струмичко Просениково има само 7 декари сопствено земјиште, останатото го зема под закуп од сограѓани.

Атанас Спасов од струмичко Просениково го наводнуваше засеаниот зеленчук под пластемици. Има само 7 декари сопствено земјиште, останатото го зема под закуп од сограѓани кои не го работат или од иселеници. Вели ако државата распише оглас за распределба ќе аплицира оти основна дејност му е земјоделието.

Асоцијацијата на земјоделци побараа државата да го понуди целото расположливо државно земјоделско земјиште за пченица пченка јачмен. Во струмичко земјоделците што ги контактиравме кажаа дека им е потребно дополнително земјиште.

Од министерството за земјоделство соопштија дека се прават анализи и наскоро ќе биде понудено околу 12 илјади хектари земјоделско земјиште за поледелски култури. Доброупатените тврдаат дека треба да се направи контрола на веќе издаденото земјиште оти не се рабооти

Повеќе на https://www.24.mk/details/strumichkite-zemjodelci-baraat-drzhavno-zemjodelsko-zemjishte-za-proizvodstvo-na-khrana

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close