fbpx
Вести

Субвенции за ефикасни системи за наводнување

Поголеми субвенции се планираат за земјоделците кои нивите со сончоглед и со пченка ќе ги наводнуваат со системите капка по капка и ќе применуваат современи агротехнички мерки. Повисоките приноси и дополнителните финансии треба да ja намалaт увознатa зависност од добиточна храна.

subvencii za efikasni sistemi za navodnuvanje

Еден од клучните фактори за подобрување на земјоделското растително производство ќе биде воведувањето на нови ефикасни методи за наводнување на земјоделските површини.

Инвестициите во нова опрема за наводнување ќе бидат следени со советодавни упатства за примена на агро-технички мерки кои треба да овозможат максимални приноси и приходи од земјоделските површини.

За поголема примена на ваквите инвестиции, за културите кај кои е докажано влијанието на наводнувањето се планира зголемена финансиска поддршка, односно 12.000 денари по хектар.

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close