fbpx
Вести

Порибена Крива Река со автохтона пастрмка

poribena kriva reka so avtohtona pastrmka

Порибувањето го изврши спортско-рекреативен клуб „Мрена”, кој стопанисува со концесионерскиот реон „Крива Река 1″.

– Согласно законот и договорот за концесија за организирање спортско-рекреативен риболов, концесионерот „Мрена” го изврши порибувањето на риболовен ревир „Крива Река 1″ со вкупно 153 килограми риба. Во Крива Река беа пуштени 51 килограм автохтона пастрмка со големина од 20 грама, додека пред една седмица 102 килограми крап подмладок со големина од 50 грама беа пуштени во Отошничка брана, изјави Александар Рангелов, претседател на „Мрена”.

Додаде дека порибувањето годинава е поддржано од повеќе донатори.

– Донации за набавка на риба за порибување годинава се обезбедени од „ЕМК-ДООЕЛ” Мали хидро-електрани, „Хидро-Осогово ДОО”, и Друштво „Мали хидро-електрани МХЕ ДОО”, Скопје кои стопанисуваат со хидроцентралите на Крива Река и локалната самоуправа на општина Крива Паланка, рече Рангелов.

Напомена дека интересот за рибарење расте. Годинава се издадени над 300 дозволи, од кои околу 200 годишни, 65 дневни, 16 седмични и 17 петнаесетдневни.

-„Мрена” во моментот брои околу 250 активни членови. Согласно програмата за следната година, предвидуваме поголеми контроли од рибочуварската служба за заштита на рибниот фонд во концесионерскиот реон, истакна Рангелов.

 

Тагови

Слични написи

Еден коментар

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Back to top button
Close