fbpx
Вести

Свети Трифун: Владата најавува зголемени субвенции, лозарите се жалат на ниските цени

lozje

Државата ќе ги зголеми субвенциите за  лозарите  кои имаат  помеѓу 1 и 10 хеткари лозови насади, дополнителна помош  од 12 илјади денари ќе добијат и они кои ќе ги обноват сортите. Ова се дел од новините кои ги најави министерот Николовски на старот  на сезоната на закројувањеот на лозјето. Сетоа тоа треба да помогне лозарите да го  подобрат квалитетот на лозјето  и поголем пласман.

Лозарите пак и овој Св. Трифун со исти проблеми. Се пожалија на ниската откупна цена и на лошиот род минатата година. За направената штета од ланскиот мраз се уште ги немаат добиено парите. Бараат од државата побрза исплата.

Премиерот Заев ги охрабри лозарите да инвестираат, а државата  преку нови мерки  ќе им помога тие да добијат сигурен пласман.

Пред десет дена лозарите ги добија зголемените субвенции за 10 отсто.

Во Македонија 18 илјади семејства живеат од лозарство.


 

сител.мк

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close