Битола продолжува да го гради колекторскиот систем во Потпелистерието

Битола продолжува да го гради колекторскиот  систем во Потпелистерието

Битола, продолжува со изградбата на новиот колекторски систем што ќе го опфати целото Потпелистерие и сите објекти кои гравитираат околу хотелот Молика. Проектот „Колекторски систем Бегова Чешма –Пелистер“ е во должина од 5,6 километри и воедно со него се гради и испуст од пречистителната станица од каде пречистените води ќе се испуштаат во отворен канал во должина од 600 метри. -Покрај колекторски систем во оваа фаза се предвидува и изградба на испуст каде пречистените води…

Повеќе...

Вечерва во Битола почнува Локум фест – музика и традиција

Вечерва во Битола почнува  Локум фест – музика и традиција

По 12 пат  старата битолска чаршија е локацијата на фестивалот посветен на музиката и традицијата. Фестивал кој потсетува на една стара традиција што во минатото ја негувале еснафите во Битола. Го пиеле своето кафе и се засладувале со локум познат надалеку. Истовремено говореле за згодите и незгодите во тоа време. „Фестивалот ја задржува досегашната динамика и ќе трае три денови. Секоја од фестивалските вечери има свој сензибилитет и вреди да се види, вели Тоше Ивановски…

Повеќе...

Прв собир и дегустација на пиво од домашни производители

Прв собир и дегустација на пиво од домашни производители

Посетителите дегустираа пиво од шест производители, тројца од Скопје и тројца од Битола. Бидејќи пивата се произведени во домашни услови и се во мали количини, дегустацијата беше лимитирана и чинеше 50 денари.

Повеќе...

И во Битола ќе се субвенционира купувањето на печки на пелети

И во Битола ќе се субвенционира купувањето на печки на пелети

  Општина Битола од буџетот за 2017 година ќе издвои 6 милиони денари за субвенционирање на купувањето печки за греење на пелети од страна на граѓаните. Јавниот оглас ќе биде објавен кон крајот на февруари, а пријавувањето на граѓаните ќе трае до 31 март. Локалните власти планираат да извршат поврат на финансиски средства во износ од 20.000 денари за секое домаќинство што ќе купи ваков уред за греење. Очекувањата се дека со проектот ќе се…

Повеќе...

Припремање на силажа и исхрана на добитокот во зимскиот период- практична обука со сточари од прилепскиот и битолскиот регион

Припремање на силажа и исхрана на добитокот во зимскиот период- практична обука со сточари од прилепскиот и битолскиот регион

Во изминатиов период ФФРМ во соработка со АПРЗ одржа неколку посети и средби на терен, каде беа посетени фарми со крупен добиток. На тие средби вработените од АПРЗ и советници за сточарство на лице место ги запознаваа присутните фармери одгледувачи на крави со начинот на приготвување на храната на добитокот – силажа и начинот на исхрана на добитокот во зимскиот период. Беа посетени неколку села во битолскиот и прилепскиот регион, а сите овие трибини беа…

Повеќе...

Од вторникот започна со работа сточниот пазар во Битола

Од вторникот започна со работа сточниот пазар во Битола

За време од четирите месеци , додека сточниот пазар не функционираше, ова претпријатие претрпе загуба од околу 530 000 денари. Но доколку така не се постапеше загубите ќе беа уште поголеми. Мерките што ЈП Пазари ги спроведе по решението на АХВ резултираше позитивно и на територијата на општина Битола не е регистриран случај на заболени говеда од јазлеста кожа.

Повеќе...

Во полн ек промотивната кампања „Систем капка по капка“ на АПРЗ-Битола

Во полн ек промотивната кампања „Систем капка по капка“ на АПРЗ-Битола

Камапањата досега е реализирана низ директни средби во сите плански региони, а во Битолскиот регион ќе продолжи на 24 август со посета на селото Доленци и 25 август во селото Дедебалци каде се планирани средби со тамошните земјоделци.

Повеќе...

Затворен сточниот пазар во Битола

Затворен сточниот пазар во Битола

Во Пелагонија не е досега регистрирана болеста „чвореста кожа“ но од превентивни мерки сите добиточни пазари се затворени. Одгледувачите на добиток се надеваат дека ова затворање на добиточниот пазар нема да трае долг временски период.

Повеќе...

Истиот леб во Битола 23, во Скопје 28 денари

Истиот леб во Битола 23, во Скопје 28 денари

Млеко, јогурт, леб, путер, тестенини, чоколади, масло за јадење и уште многу други прехранбени производи од ист производител на рафтовите во разни продавници во земјава може да ве шокираат со разлики во цени кои од маркет до маркет се разликуваат и до најмалку 40 отсто.

Повеќе...

Фабриката за чипс во Кравари, одлична можност за производителите на компир

Фабриката за чипс во Кравари, одлична можност за производителите на компир

„Имаме намера да обезбедиме преработка на пет илјади тони компири годишно. Чипсот во прво време ќе се продава на пазарот во Македонија, a потоа и ќе се извезува на пазарите во Европа, но и во Австралија“, рече Мирчевски.

Повеќе...

Топлификацијата на Битола е значаен проект за развојот на земјоделството

Топлификацијата на Битола е значаен проект за развојот на земјоделството

Според првиот човек на македонските земјоделци Вељо Тантаров, проектот Топлификација е особено значаен за развој на нови земјоделски содржини и култури.

Повеќе...

Пристигнаа првите пофалби за Зелена Берза

Пристигнаа првите пофалби за Зелена Берза

– Со креирањето на портали како што е зелена берза се дава придонес од она што значи информирање од областа на земјоделието, имајќи ги во предвид фактите дека дека во секое земјоделско семејство постои интернет, изјави Зоран Бардаковски, раководител на АПРЗ Битола

Повеќе...

Магла на патиштата кај Кула, Велес, Неготино, Скопје, Тетово, Гостивар, Битола…

Магла на патиштата кај Кула, Велес, Неготино, Скопје, Тетово, Гостивар, Битола…

Магла со видливост од 50 до 200 метри има кај Кула, Велес, Неготино, Скопје, Тетово, Гостивар, Битола, Прилеп, Ресен, Охрид, Македонски Брод, Кочани, Штип и Павлешенци, информира Авто мото сојузот на Македонија.

Повеќе...

Во Битола ставена на увид Предлог-годишната програма за продажба на земјоделско земјиште

Во Битола ставена на увид Предлог-годишната програма за продажба на земјоделско земјиште

Од П.Е. на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, предложени се вкупно 197 хектари земјоделски површини во македонски 18 општини, а во Битола огласени се четири зејоделски површини, потврди Илија Србиновски, раководител на ПЕ на МЗШВ.

Повеќе...