Владата ја одобри програмата за финансиска поддршка за жените од рурални средини

Владата ја одобри програмата за финансиска поддршка за жените од рурални средини

На денешната 136. седница Владата го прифати предлогот на Министерството за земјоделство, во соработка со Министерството за труд и социјална политика и UN Woman, за програма за изменување на Националната програма за развој на земјоделството и рурален развој за период од 2018-2022 година. Како што информираат од владината-прес служба, во насока на поддршка на жените од руралните средини, со измената се предвидува поддршка во вид на неповратна финансиска поддршка во висина од 180 илјади денари…

Повеќе...

ИМ ПРОДАВААТ И НА МАКЕДОНЦИТЕ: Две жени подигнале царство со малини

ИМ ПРОДАВААТ И НА МАКЕДОНЦИТЕ: Две жени подигнале царство со малини

Кога пред 10 години почнале да се занимаваат со одгледување на малини, сите биле скептични, а денес тие се едни од најголемите производители во овој дел на Србија. Славомира Стефановиќ (57) и Билјана Бабиќ (49) од селото Плоча на околу 10 км од градот Александровац, неразделни се со малините. „Предложив на снаа ми да купиме земја, и таа прифати иако средината не беше воодушевена“, вели Стефановиќ. За овој овоштарник со малини платиле 500 евра, а…

Повеќе...

ЕУ: Потребно е зголемување на бројот на жени кои се носители на сопственоста на имотот

ЕУ: Потребно е зголемување на бројот на жени кои се носители на сопственоста на имотот

Само 30 % жени во Европската унија имаат статус на сопственици на земјоделскиот имот. На предлог на новата Заедничка земјоделска политика, претставниците во Европскиот парламент, до Одборот за земјоделие и рурален развој, поднеле вкупно 7000 амандмани. Многу од нив се однесуваат на унапредување на статусот на младите и жените, одржливо управување со шумите и биомасата, поттик за пчеларскиот сектор. Се нагласува дека, само 30% жени имаат статус на сопственици на земјоделското стопанство, а бил ставен…

Повеќе...

Лоша состојбата на жените земјоделки од источниот регион

Лоша состојбата на жените земјоделки од источниот регион

Љубица Џониќ патува 50 километри од дојранско Црничани до Струмица за да продава зеленчук на поголем и пофреквентен пазар. Условите овде не се завидни. Наводенета, по дожд и декемвриски студ се тутка под чадор за сонце. Но, барем има повеќе купувачи. Какви што се условите на пазарот, слични се и во земјоделието за жените, вели Љубица. Таа е жена – фармер, и постојано е во борба за подобар статус на руралната жена, која нема ниту…

Повеќе...

ЖЕНИТЕ – ЗЕМЈОДЕЛКИ СО СЕТ БАРАЊА ДО ВЛАДАТА, СЕ ЖАЛАТ НА ДИСКРИМИНАЦИЈА

ЖЕНИТЕ – ЗЕМЈОДЕЛКИ СО СЕТ БАРАЊА ДО ВЛАДАТА, СЕ ЖАЛАТ НА ДИСКРИМИНАЦИЈА

Да се отстрани мерката 115 од Програмата за рурален развој 2018-2021 која се однесува на поддршка на активен женски член во земјоделското домаќинство, но во  каде услов е жената да е во брак, да има родено едно дете, да е невработена, домаќинка и да живее во населено место од 200 жители на надморска височина од 700 метри, жените да добијат 55 отсто покривање на инвестицијата исто како младите, како и да се креира стратегија за…

Повеќе...

Конференција за жените од руралните средини

Конференција за жените од руралните средини

Во рамки на проектот „Поддршка од граѓанското општество кон политиките за социјална кохезија и различностите“, денеска ќе се одржи конференција посветена на жените од руралните средини во организација на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија поддржан од Британската амбасада во Македонија. Целта на конференцијата, според организаторите, е информирање на јавноста и граѓаните за наодите од истражувањата и анализите за потребите за промени на жените од руралните средини во областите од социјалната заштита, образованието, здравствената…

Повеќе...

Жените земјоделки трпат традиционална дискриминација – мнозинството без платен труд, едукација и право на имот

Жените земјоделки трпат традиционална дискриминација – мнозинството без платен труд, едукација и право на имот

Околу 77% од руралното население кое се занимава со земјоделство е во категоријата „неплатен труд“. Ова е уште повидливо кај руралните жени, од кои 63% се водат како неактивни. Немаат пристап кон едукација, многу малку од нив се вработени, а доколку се вработени добиваат само половина од платата што би ја земал вработен маж во земјоделството. Исто така, руралната жена е лишена и од правото на имот. Само 5% се сопственици на имот и на…

Повеќе...

Жени – фармери практично обучени за пренос на лозови садници од стратификала на поле

Жени – фармери практично обучени за пренос на лозови садници од стратификала на поле

Организирана практична обука на поле со фокус групата во неготинското село Тимјаник за лозови садници од стратификала на поле . Фокус групата е составена од 10 жени – фармери кои стекнатото искуство ќе го применуваат за определен финансиски надоместок од земјоделската компанија Агро Калем која произведува овошни и лозови садници. Обуката е реализирана од проф. д-р Климе Белески кој практично им го презентира процесот и тоа чекор по чекор со совети како да се работи…

Повеќе...

ССК: Активни мерки за поддршка на жените во приватниот сектор

ССК: Активни мерки за поддршка на жените во приватниот сектор

Сојузот на стопански комори денеска ги презентираше активните мерки за поддршка на жените во приватниот сектор. Половина од фирмите во земјава се во сопственост на жени. Тие учествуваат со 50 % или над тој процент во сопственоста. Вкупно 12 % од нив се на раководни функции во јавниот и приватниот сектор, а само 4 % од нив се директори во компании кои се котираат на берзата. Слободанка Алексовска од Агенцијата за вработување истакна дека со…

Повеќе...