Кој профитира на грбот на овоштарите?

Кој профитира на грбот на овоштарите?

Додека надлежните уверуваат дека откупот на коскестото овошје  во Росоман, се одвива без проблем, голем е бројот  на овоштари кои сметаат дека проблемот не е решен.  Велат дека цената што им се нуди не им се исплаќа и дека на овој начин само трговците профитираат на туѓ грб. -Скоро 7 тони праска од сортата Спринг рес  ги  оставив на нива и не ги берам. Ако се сменат работите, односно ако се зголеми откупната цена, за…

Повеќе...

Овоштарите загрижени за пласманот на праскитe

Овоштарите загрижени за пласманот на праскитe

  На самиот старт од бербата на праските и кајсиите овоштарите се загрижени за нивниот пласман. Укинувањето  на одредбата за забрана на извоз на праски и нектарини од нашата држава во Руската Федерација  не им влева надеж дека ќе имаат сигурен пласман на праските . Секоја пратка на овошје ќе треба да биде  пратена со документи за веродоостојни лабораториски анализи издадени од македонската Државна фитосанитарна лабораторија  со акредитирани методи со кои ќе се гарантира дека…

Повеќе...

Високи субвенции за сончоглед и сигурен откуп

Високи субвенции за сончоглед и сигурен откуп

Субвенции за сончоглед согласно засеани површини: Од 1-5 ха субвенциите се 15 000 ден од хектар Ако насеете од 5 до 20 ха. тогаш субвенциите се по 23 160 ден. од хектар или вкупно ќе добиете 463 200 ден. За 40 ха насеани со сончоглед ќе добиете по 20 280 ден. од хектар или вкупно 811 200 ден. За тие агробизнисмени што ќе насеат 100 ха под сончоглед , субвенциите се по 10 632 ден….

Повеќе...

Откупени 16.434 тони тутун, откупот може да заврши до 20 февруари

Откупени 16.434 тони тутун, откупот може да заврши до 20 февруари

Се интензивира откупот на тутунот во земјава и во прилепско-пелагонискиот регион, зашто временските услови одговараат за домашната манипулација пред родот да се понуди на откупните претпријатија. Според земјоделскиот инспекторат досега се откупени 16.434  тони тутун по просечна цена од 210, 54 денари за килограм. – Откупот тече непречено, како и исплатата на тутутнот. Досега се исплатени 93 отсто од откупениот род на реколтата, смета Благој Индов, директор на земјоделскиот инспекторат. Според Данчо Милески од прилепското…

Повеќе...

Откупени се 40% од тутунот

Откупени се 40% од тутунот

Откупот на тутун во струмичкиот регион тече непречено. Од планираните околу 2 милиони килограми близу 40% од производството веќе е предадено на откупните организации. Најголемиот дел  од предадениот тутун се цени на втора класа, но има и прва и трета. Од здружението на тутуно производители Басмак велат,  во моментов просечната цена изнесува околу 200 денари за килограм , но таа не треба  да се земе како релевантна бидејќи поголемиот дел од тутунот меѓу кој голем…

Повеќе...

Откупот на тутунот без проблеми, просечната цена 205,34 денари

Откупот на тутунот без проблеми, просечната цена 205,34 денари

Откупот на тутунот во земјава се одвива непречено и на 198 откупни пунктови го преземаат девет компании. Досега се откупени 7.261.628 тони по просечна цена од 205,34 денари за килограм. – Откупот на тутунот се одвива непречено, без поголеми проблеми. На теренот откупуваат деветте откупни компании во земјава и го исплаќаат откупениот род. Исплатата е 77,72 насто од преземениот род. откупени се 7 261 628 тони тутун со просечна цена од 205, 34 денари за…

Повеќе...

Земјоделците фрлаат јаболка, сливи и зелки бидејќи нема откуп, а Македонија од идната година ќе произведува ГМО храна

Земјоделците фрлаат јаболка, сливи и зелки бидејќи нема откуп, а Македонија од идната година ќе произведува ГМО храна

Земјоделците се жалат на слабиот откуп, а поради тоа фрлаат јаболка, зелка и сливи, а владата на СДСМ од идната година планира да произведува ГМО грана. Од следната година ќе се дозволи производство на Генетски модифицирана храна во земјава. Агенцијата за храна најави измени на Законот за безбедност на храна во кој точно ќе се дефинира како храна која содржи, е составена или произведена од генетски модифицирани организми може да се пласира на пазарот. Откако…

Повеќе...

Влада на РМ: Враќање на сончогледот на македонските ниви преку договорно производство и сигурен откуп

Влада на РМ:  Враќање на сончогледот на македонските ниви преку договорно производство и сигурен откуп

Земјоделци, агробизнисмени, претсатвници на земјоделски здуженија, експерти, директори на институции од областа на земјоделството и сопственици на компании денеска во Владата на РМ одржаа средба на тема – Договорно производство на сончоглед, во организација на Канцеларијата на Претседателот на Владата. Во конструктивна дебата се отворија сите аспекти на оваа инцицијатива, од кооперантските услови кои ги нуди директорот на Фабриката „Благој Ѓорев“ , како семе и други репроматеријали, до сигурниот откуп на сончогледот за преработка, како…

Повеќе...

Ниту субвенциите не го зголемија откупот

Ниту субвенциите не го зголемија откупот

Поволните временски услови за одредени сорти земјоделски производи оваа година им овозможија богат род, но и многу главоболки на одгледувачите. Големите количества земјоделците не можат да ги продадат, бидејќи нема извоз, а ни доволно откупни центри. Поради опасноста од гниење на родот на нивите, од Министерството за земјоделство оваа година дадоа субвенции за откупени сливи, а од неодамна и субвенции за предадени јаболка во откупните центри. Сепак, за да биде парадоксот поголем, како што посочуваат…

Повеќе...

ВВ „Тиквеш“ оваа сезона очекува двојно поголем откуп  на грозје од лани

ВВ „Тиквеш“ оваа сезона очекува двојно поголем откуп  на грозје од лани

      Винарската визба „Тиквеш“ успешно стартуваше со откупот на грозје. Оваа година се планира да се откупат 30 милиони кг грозје што претставува   своевиден рекорд. Како што информираат од винарницата откупот почна  на почетокот на овој месец и тоа со висококвалитетните сорти шардоне, рајнски ризлинг, темјаника, италијански ризлинг, совињон бел и траминец. Подоцна ќе пристигаат и најзастапените вински сорти – вранец и смедеревка. – Засега откупот тече по планираната динамика и според постигнатата…

Повеќе...

Годинава се очекуваат повисоки откупни цени и откуп на целото грозје

Годинава се очекуваат повисоки откупни цени и откуп на целото грозје

Во ек на бербата на дел од сортите на винското грозје, Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска го одржа редовниот состанок со винарските визби и лозарите, на кој што беше презентирана моменталната состојба со бербата на дел од винските сорти и откупните цени. Ова е дел од серијата редовни средби кои започнаа да се одржуваат уште неколку месеци пред почетокот на бербата на грозјето, а се со цел да има непречен откуп….

Повеќе...

Намалени откупот и продажбата на земјоделски производи

Намалени откупот и продажбата на земјоделски производи

За 4,4 отсто се намалени откупот и продажбата на земјоделските производи во второто тримесечје од годинава за разлика од истиот период лани. Според Државниот завод за статистика, кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 14 проценти, а кај продажбата од сопствено производство намалување за 16,5 отсто.  Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај индустриските растенија, овошјето, добитокот, живината и јајцата и млекото, а намалување кај житата, градинарските растенија, фуражните…

Повеќе...

Неизвесен откупот на житните култури

Неизвесен откупот на житните култури

Почнува жетвата на житните култури, од понеделник ќе се жнее јачменот, а земјоделците се уште официјално не знаат по која цена ќе им се откупува. Најавената цена од шест денари е срамна и неприфатлива, сметаат од Асоцијацијата на земјоделци. Првата средба за проблемов ја имале во Mиниистерството за земјоделство. Бараат да се понуди решение добро и за нив и за мелничарите. Шаклев вели дека најавите кои пристигнуваат од мелничарите дека ќе го стагнираат откупот, го…

Повеќе...

Закочи откупот и пласманот на зелката во струмичко

Закочи откупот и пласманот на зелката во струмичко

Закочи откупот на зелката во струмичко. Заради немање пласман, трговците  откупуваат во минимални количини  и со прекини. Од таа причина цената за килограм зелка падна на  10 до 1А5  денари заради што се запали алармот кај производителите кои се закануваат со протести и блокади доколку не се стабилизира состојбата. Земјоделците тврдат дека проблемот лежи кај откупувачите. „До магационерите е. Оние кои се бизнисмени. Тоа се 5-6 луѓе и тие командаат со бизнисот. Чаре, народот се…

Повеќе...

Органската храна без сигурен пласман и откуп

Органската храна без сигурен пласман и откуп

Органската храна е недоволно присутна во македонските маркети. Интересот има и кај производителите и кај трговците, но сеуште постои проблемот со малата понуда, недостасуваат откупни центри и контрола во продажбата. Покрај тоа што во Македонија се регистрирани повеќе од 500 производители на органска храна, во супермаркетите понудата на домашни органски производи е мала. Според Организацијата на потрошувачи, трговските ланци покажуваат интерес за пласман на органски производи и има побарувачка особено младата популација. Тие се едуцирани…

Повеќе...

Заврши откупот на тутунот, постигната највисока просечна цена од 217,6 денари

Заврши откупот на тутунот, постигната највисока просечна цена од 217,6 денари

Во рамки на предвидениот законски рок, заврши откупот на тутун од реколтата за 2017 година. При тоа, откупени се вкупно 23.559.122 килограми тутун, со просечна откупна цена од 217,60 денари за килограм, информираат од Владата на Република Македонија и додаваат дека откупениот тутун е во целост исплатен. Од откупениот тутун, нагласуваат, од типот Јака се откупени 2.447.601 килограми, со просечна откупна цена од 212,93 денари за килограм, а од типот Прилеп се откупени 21.111.455 килограми…

Повеќе...

Оризопоризводителите незадоволни од откупната цена најавуваат протести

Оризопоризводителите незадоволни од откупната цена најавуваат протести

Оризопроизводителите од Кочанско бараат итна средба со ресорниот министер, поради ниската откупна цена, но и заради неизвесноста на претстојната сеидба.  Со 35 денари за килограм бел ориз, производството е доведено под знак прашалник.   -Со покачување на нафтата, автоматски ни се покачуваат и трошоците на оризопроизводството. Тоа значи дека, ако ние произведуваме 600 кг (арпа) по единица декар, а 11 000 денари имаме трошоци, ние сме со 200 денари во минус. Нема која да сее…

Повеќе...

Откупот на тутунот во струмичко при крај

Откупот на тутунот во струмичко при крај

Откупот на тутун во струмичкиот регион влегува во завршна фаза. На околу два месеци пред истекот на законскиот рок скоро 90% од овогодинешната реколта веќе е предадена на откупните организации. Од здружението на тутунопроизводители Басмак од Василево велат дека досега биле откупени околу 1800 тони. Според  нивните проценки остануваат уште  околу 20 тони  суров тутун кои  најдоцна до крајот на месецот ќе бидат предадени на откупните пунктови. Најголемиот дел од произведениот тутун оваа година бил…

Повеќе...

Колку вреди откупот во земјоделството за изминатите 5 години?

Колку вреди откупот во земјоделството за изминатите 5 години?

Пратењето на откупните цени на земјоделските производи е важно бидејќи опфаќа определени  информации   за други движења на пазарот на земјоделските производи чиј резултат е откупната цена. Откупната цена се добива со делење на вредноста на откупеното производство со количината на производството. Притоа кога ја пресметуваме откупната цена за повеќе години, се среќаваме со движење на вредноста и количините на откупените производи, што  овозможува откривање на определени движења во аграрната  политика и некои причини за движења во…

Повеќе...

Привршува откупот на тутунот, ќе се зголемува побарувачката

Привршува откупот на тутунот, ќе се зголемува побарувачката

Привршува откупот на туутнот во земјава. Откупени се преку 21 илјада тони со просечна цена од 214,5 денари. Тутунарите задоволни од процената и велат, сега е исплатливо производството. Државата ќе ги поттикнува побарувачката за оваа стратегиска култура и коккурентноста на пазарот… Прилепските тутунари Жарко Тодороски и Киро Карабелески завршуваат со ланската реколта и тутунот веќе го предадоа за процена на вагите. Родот е квалитетен, се постигнува добра цена. Велат, сега тутутунопроизводството е исплатливо. Окупот на…

Повеќе...

Откупени околу 90 отсто од произведениот тутун во земјава

Откупени околу 90 отсто од произведениот тутун во земјава

Откупени околу 90 отсто од произведениот тутун во земјава по просечна цена од 215 денари. Тутунските здруженија сметаат дека зголемената  откупна цена  нема да резултира со зголемување на површините под тутун во земјава бидејки нема кој да го работи. Производителите сметаат дека цените треба да бидат многу повисоки за да се зголеми  тутунопроизводството во државата.   24вести.мк

Повеќе...
1 2 3 6