Високи субвенции за сончоглед и сигурен откуп

Високи субвенции за сончоглед и сигурен откуп

Субвенции за сончоглед согласно засеани површини: Од 1-5 ха субвенциите се 15 000 ден од хектар Ако насеете од 5 до 20 ха. тогаш субвенциите се по 23 160 ден. од хектар или вкупно ќе добиете 463 200 ден. За 40 ха насеани со сончоглед ќе добиете по 20 280 ден. од хектар или вкупно 811 200 ден. За тие агробизнисмени што ќе насеат 100 ха под сончоглед , субвенциите се по 10 632 ден….

Повеќе...

Производителите на сончоглед се здружија во Асоцијација

Производителите на сончоглед се здружија во Асоцијација

Производителите на сончоглед формираа Асоцијација со цел заеднички решавање на нивните проблеми но и поддршка во текот на склучувањето на договори, производството и откупот од страна на фабриката „Благој Ѓорев“ од Велес. Повеќе информации околу договорното производство на сончоглед, склучување на договорите со откупувачот, набавка на семенски материјал, нови агротехнички мерки за повисоки приноси, цена и висина на субвенциите ќе добиете на нивната страна на Фејсбук МЗШВ ги  зголеми субвенциите за сончогледот и тие изнесуваат 23 160 денари за…

Повеќе...

Зголемени субвенции за оризот и променети критериуми за сончогледот во Програмата за субвенции за 2019

Зголемени субвенции за оризот и променети критериуми за сончогледот во Програмата за субвенции за 2019

Оризот да се одвои како посебна култура и за него да се зголеми субвенцијата од сегашните 6.000 денари на 18.000 денари за безсеменски ориз и од 12.000 денари за семенски ориз на 30.000 денари, се дел од новините предвидени во новата Предлог-програма за директни плаќања во земјоделството за 2019 година. Програмата денеска беше презентирана на состанокот на потсекторските групи на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на кој присуствуваа 50-тина претставници од земјоделските здруженија, стопански комори…

Повеќе...

Влада на РМ: Враќање на сончогледот на македонските ниви преку договорно производство и сигурен откуп

Влада на РМ:  Враќање на сончогледот на македонските ниви преку договорно производство и сигурен откуп

Земјоделци, агробизнисмени, претсатвници на земјоделски здуженија, експерти, директори на институции од областа на земјоделството и сопственици на компании денеска во Владата на РМ одржаа средба на тема – Договорно производство на сончоглед, во организација на Канцеларијата на Претседателот на Владата. Во конструктивна дебата се отворија сите аспекти на оваа инцицијатива, од кооперантските услови кои ги нуди директорот на Фабриката „Благој Ѓорев“ , како семе и други репроматеријали, до сигурниот откуп на сончогледот за преработка, како…

Повеќе...

Прилагодување на адаптери за сончоглед и пченка

Прилагодување на адаптери за сончоглед и пченка

Завршува сезоната на жетва на сончогледот, полека почнува складирањето на пченката. На прашањата, како на комбајнот да ги прилагодите адаптерите за сончогледот, така што да можат да се користат за пченката и како воопшто да ги поставите првите, одговара Дарко Маринковиќ од село во близина на Младеновац, кој со години веќе се занимава со обработување на земја и ја поседува целата потребна земјоделска механизација. „Постојат три видови на адаптери: првиот подразбира ставање „даски“ на житниот…

Повеќе...

Нега на сончогледот во текот на вегетацијата

Нега на сончогледот во текот на вегетацијата

Со цел поттикнување на високи и стабилни приноси на сончогледот, експертите им препорачуваат на производителите примена на соодветни мерки за правилна нега, а најчесто применувани се: разбивање на покорицата, меѓуредно култивирање, валање, наводнување, уништување на плевелот, како и заштита од болести и штетници. Со цел поттикнување на високи и стабилни приноси на сончогледот, експертите им препорачуваат на производителите примена на одредени мерки за нега. Како што објаснува советникот Снежана Стојковиќ – Јетиќ, најчесто се применуваат:…

Повеќе...

Велешка Маслодајна започна со откуп на сончогледот

Велешка Маслодајна започна со откуп на сончогледот

Во велешка Маслодајна во тек е откупот на сончогледот. Редици камиони кои со македонски регистарски таблички, но и од соседството чекаат да го предадат родот, обран од македонските и од полињата во соседна Србија и Бугарија. Вообичаено сончогледот најмногу е засеан во Пелагонија и Овче Поле.

Повеќе...

За една година четири пати зголемени површините на афион и за 1.000 хектари на сончоглед

За една година четири пати зголемени површините на афион и за 1.000 хектари на сончоглед

Афионот и сончогледот се враќаат на македонските ниви. За една година површините под сончоглед се зголемиле за 1.000 хектари, а површините под афион четири пати. Во Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството велат дека се задоволни од враќањето на нивите на одредени култури по кои беше позната Македонија во светот.

Повеќе...

Се сее сончоглед, по Благовец ќе се сади и пченката

Се сее сончоглед, по Благовец ќе се сади и пченката

Годинава во трите пелагониски општини Битола, Могила и Новаци се очекува да бидат засеани 18.000 хектари со пченка, индустриски култури и друго. Тоа е за околу триесет проценти повеќе засеани површини отколку пред десетина години.

Повеќе...