Јадеме „здрав“ зеленчук затруен со тешки метали

Јадеме „здрав“ зеленчук затруен со тешки метали

Многу истражувања во Македонија потврдија дека загадениот воздух влијае врз загадување на почвата и на земјоделските производи кои се произведуваат на неа. Од Организација на потрошувачи велат дека граѓаните имаат право да знаат што јадат, бидејќи тешките метали се токсични и при ниски концентрации и претставуваат сериозна опасност за здравјето на луѓето и животната средина   Загадувањето на воздухот го зема данокот. Се труеме со храна од загадената почва. Голем број истражувања го потврдуваат фактот…

Повеќе...

Загадувањето со тешки метали и вештачки ѓубрива, ја намалува плодноста на земјиштето

Загадувањето со тешки метали и вештачки ѓубрива, ја намалува плодноста на земјиштето

Земјиштето е обновлив извор, ако со него добро се управува и ако правилно се негува. Закиселувањето на веќе киселото земјиште, загадувањето со тешки метали, особено во близина на топилници, но и преголемото користење на азотни ѓубрива, ја намалува плодноста на земјиштето и неговата природна PH вредност. Дополнително закиселување на земјиштето Дополнителното закиселување на земјиштето, односно промената на PH вредноста е голем проблем, кој земјоделците често го предизвикуваат. Оптималната киселост на земјиштето е некаде помеѓу 6,5…

Повеќе...

AХВ ЈА КОНТРОЛИРА БЕЗБЕДНОСТА НА ХРАНАТА И ПРОВЕРУВА ДАЛИ ТАА СОДРЖИ И ТЕШКИ МЕТАЛИ

AХВ ЈА КОНТРОЛИРА БЕЗБЕДНОСТА НА ХРАНАТА И ПРОВЕРУВА ДАЛИ ТАА СОДРЖИ И ТЕШКИ МЕТАЛИ

Агенцијата за храна и ветeринарство врши редовни инспекциски контроли на домашниот пазар, во сите фази на производството, преработката, дистрибуцијата и продажбата на храна со цел детекција и утврдување на присуство и на тешки метали.Покрај редовните се вршат и вонредни контроли, често постапувајќи и по претставки на граѓаните. Редовно се контролира и храната која се увезува во земјава. Со редовните инспекциски контроли во 2018 година со извршените лабораториски тестирања, добиена е 1 позитивна мостра кај која…

Повеќе...

АХВ: Во црниот дроб на дивечот присутни големи концентрации на тешки метали

АХВ: Во црниот дроб на дивечот присутни големи концентрации на тешки метали

И до десет пати поголеми концентрации на тешки метали од дозволените во црниот дроб на дивечот, покажува анализата на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) направена во периодот 2002-2017 година. Како што соопшти денеска директорот на АХВ Зоран Атанасов, станува збор за кадмиум, олово и жива присутни во црниот дроб на дивечот поради што се препорачува овој орган да не се консумира. Најголеми отстапувања во присуството на тешки метали се пронајдени кај дивечот во реоните…

Повеќе...