Федерација на фармери: Да се зачува земјоделското земјиште, голем процент пренаменет во градежно

Федерација на фармери: Да се зачува земјоделското земјиште, голем процент пренаменет во градежно

Во Националната федерација на фармери според  евиденцијата која ја води околу 150 фармери во изминатите три година изразиле жалење и побарале помош за легализација на објекти на земјоделско земјиште, каде што се уште се отворени постапки и тие процеси не се решени. На седница на Владата неделава беше усвоен Предлог закон за измени на Законот за земјоделско земјиште, со којшто, меѓу останатото, се продолжува рокот за легализација до крајот на јули следната година, што беше…

Повеќе...

Проект за имплементација на добри земјоделски пракси

Проект за имплементација на добри земјоделски пракси

Федерацијата на фармерите (ФФРМ), Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството и словенечката компанија Даталаб денеска во Струмица ќе го промовираат проектот 100 фарми преку кој 100 земјоделци ќе добијат опрема за менаџирање на фарма со користење на информатичко – комуникациски технологии, пишува Миа. “Со овој проект ќе се започне со поинтензивно спроведување на активностите што ќе значи вклучување на дополнителни 100 фарми во примерокот на фармери, кои ќе користат модерни информатичко – комуникациски технологии…

Повеќе...