Набавени 50 илјади вакцини за болеста „чвореста кожа“

Набавени 50 илјади вакцини за болеста „чвореста кожа“

Со вакцинацијата ќе бидат опфатени Демир Капија, Штип, Василево, Радовиш, Босилово, Делчево, Виница, Пехчево, Берово, Ново Село, Струмица, Валандово, Дојран, Македонска Каменица, Гевгелија, Кратово, Конче, Зрновци и Богданци.

Повеќе...

Месото и млекото од заболените говеда со чвореста кожа не се опасни

Месото и млекото од заболените говеда со чвореста кожа не се опасни

„Ги повикуваме сточарите за секоја дилема во врска со болеста да се обратат во Агенцијата на бесплатниот телефонски број 0800 3 22 22, или електронски на [email protected]“, апелираат од Агенцијата за храна и ветеринарство.

Повеќе...

11 стада зафатени од болеста „Чвореста кожа“

11 стада зафатени од болеста „Чвореста кожа“

“Потврда од лабораториски испитувања има и за селата Иловица и Моноспитово во Општина Босилево и во населеното место Висока Мала во Општина Василево, Струмичко, а има сомнеж и се чека резултат од лапаротомија за село Канатларци во Општина Прилеп”, соопшти Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС).

Повеќе...

Нема нови случаи на болеста „Чвореста кожа“

Нема нови случаи на болеста „Чвореста кожа“

Нема нови случаи и жаришта на болеста чвореста кожа кај добитокот, но се преземни мерки за намалување на можноста за нејзино ширење кај добитокот, изјави директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Поповски.

Повеќе...

Прв случај на болеста чвореста кожа кај говеда во земјава – нема опасност за луѓето

Прв случај на болеста чвореста кожа кај говеда во земјава – нема опасност за луѓето

Од Агенција за храна и ветеринарство велат дека болеста не се пренесува од заразено животно на човек, така што не постои ризик по здравјето на луѓето.

Повеќе...