вести

Услови и критериуми за 10 000 евра за „Млад земјоделец“

(Oвој напис е објавен на: август 10, 2017)

logo

Еднократна финансиска помош до 10.000 евра за Млад земјоделец – Мерка 112 од Програмата за рурален развој

 • Право за аплицирање за мерката имаат земјоделци до 40 години, кои што се регистрирани во Единствениот регистра на земјоделски стопанства не повеќе од 18 месеци

Критеруми за аплицирање

 • За земјоделско стопанство над 700 метри надморска висина – 5 бодови
 • За земјоделски стопанства членки на земјоделски задруги – 10 бодови
 • За набавка на опрема за преработувачки капацитети -30 бода
 • За набавка на опрема за постбербени активности -25 бода
 • За сопствено учество во инвестицијатa од 25 проценти – 15  бода
 • За сопствено учество во инвестицијата од 25 до 50 проценти – 10 бода
 • За сопствено учество во инвестицијата од 50 до 100- 5 бода

Начин на аплицирање

 • Аплицирањето се врши електронски преку веб страната на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на следниот линк:

https://e-baranje.ipardpa.gov.mk/ords/f?p=757:LOGIN_DESKTOP

 

 • Електронски пополнетото барање потребно е да се преземе,испечати и потпише и заедно со потребната документација да се достави до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, по пошта или лично.
 • Упатството за користење за мерката и потребните документи можат да се преземат по креирањето на електронското барање.

 

 • Рокот за аплицирање за Мерката „Помош на млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност е до 29.08.2017 година.

 

Подетални информации на контакт телефонот на АФПЗР 02/3097-460, секој работен ден од 08:30 до 16:30 часот.


 

бриф.мк

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close