вестиВиноТоп вести

За четири месеци во Кавадарци регистрирани 16 семејни винарии

Откако беа донесени законските олеснувања, за околу четири месеци, во Кавадарци се регистрирани 16 семејни винарии, вели за МИА претседателот на Здружението „Тиквешки семејни винарии”, Горан Јаковлевски.

-Ние како мали семејни винарии произведуваме вино за домашен пазар. Нашето производство е од сопствено грозје, но откупуваме и од други лозаропроизводители. Тоа грозје што го откупивме, го плативме по многу повисока цена од онаа што ја плаќаа некои од големите винарии. По два до три, а понекогаш и пет денари за килограм повеќе од нив. Тоа е така зашто сакаме да произведеме квалитетно вино и да создадеме сопствен бренд, нагласи Јаковлевски.

Преку дегустации и други начини, тие го презентираат своето производство пред љубителите на вино и сопственици на угостителски објекти. Нивна цел е, како што додаде Велковски, пласман на вината од семејните винарии и развивање на винскиот туризам во Тиквешкиот регион, како најголем лозаровинарски крај во државата.

Слични написи

Back to top button
Close