вести

Стојаноски: Во Охрид ќе изградиме откупно-дистрибутивен центар за земјоделски производи

Кандидатот за градоначалник на Охрид од коалицијата предводена од СДСМ Јован Стојаноски, денеска во изјава за медиумите рече дека Охрид и околината се земјоделски регион, дом на брендираната „охридска цреша“ и на најубавите јагоди.

– Изобилуваме со обработливо земјиште и тоа е одличен капацитет за развој на земјоделието во Охрид и охридско. За да постигнеме видливи резултати потребно е зголемување на производството, но и пласманот на производи. Токму затоа, предвидуваме изградба на откупно-дистрибутивен центар. Со ова создаваме услови за соодветно сортирани, пакувани и продадени земјоделски производи, рече Стојаноски.

Тој додаде дека просториите за ладење и одржување во рамки на откупно-дистрибутивниот центар овозможуваат подобрување на квалитетот на производите и инвестиција во ваков центар би им помогнала на земјоделците од регионот за нивно окрупнување и организирање во кластери на земјоделски производители.

–Функционирањето на откупно-дистрибутивниот центар за земјоделски производи придонесува за зголемув ање на конкурентноста на земјоделците на пазарите но и заштита на откупните цени на земјоделските производи. Ваков откупно-дистрибутивен центар за земјоделски производи според потребите се предвидува во близина на Лескоец и Велгошти. Истиот овозможува поголем удел на земјоделците во крајната цена по која ги продаваат своите производи. Тие добиваат поквалитетни производи, ги продаваат по повисоки цени и добиваат можност преку земјоделските кластери да продаваат поголеми количини од своите производи. Со ова, придонесуваме за намалување на разликите помеѓу градските и селските средини, рече Стојаноски.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close