Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

За тројно се зголемија загубите од жетвата во Европа во последните 50 години

Научниците споредуваат податоци за екстремни временски прилики – суши, топли бранови, поплави и студ – и наоѓаат докази кои сугерираат дека „климатските промени веќе водат до зголемени загуби на посевите“.

Тежината на загубите на земјоделските култури предизвикани од екстремни временски прилики се зголеми за три пати во Европа во текот на изминатите 50 години, според студијата која ја потенцира ранливоста на системите за храна од климатските промени, пренесува „EurActiv.com“.

Студијата, неодамна објавена во списанието „Environmental Research Letters“, го испитува земјоделското производство во 28 европски земји (сегашните 27 земји-членки на ЕУ и Велика Британија) од 1961-ва до 2018-та година.

Научниците споредуваат податоци за екстремни временски прилики – суши, топли бранови, поплави и студ – и наоѓаат докази кои сугерираат дека „климатските промени веќе водат до зголемени загуби на посевите“.

Сушата, екстремната топлина, студот и поплавите се значително почести во Европа во 50 годишниот период. Извештајот нагласува дека „сериозноста на ефектите од топлина и суша врз растителното производство е приближно тројно зголемена“ за време на периодот, од загуби од 2,2% во периодот од 1964-та до 1990-та година до 7,3% од 1991-ва до 2015-та година.

Особено, сушите стануваат се почести и поинтензивни.

Генерално, приносите во Европа се зголемија за скоро 150% помеѓу 1964-1990 и 1991-2015 година, рече главната авторка Тереза ​​Брас од Училиштетот за наука и технологија „Nova“ во Лисабон.

Екстремните временски загуби варираат во зависност од жетвата.

„Зрнестите култури, главен производ што сочинува скоро 65% од обработливата површина на ЕУ и главно се користи за добиточна храна, се најтешко погодените култури“, рече Брас. Тие покажуваат „постојано поголеми загуби“ поврзани со суши и топлина отколку другите култури, заклучува документот.

Истражувачите велат дека ова може да се објасни со пошироко наводнување на други култури, како што се зеленчук, винова лоза и овошје.

Климатските промени се очекува да ги зголемат екстремните временски услови, вклучително и топлотни бранови и суши, а студијата предупредува на „ширење ефекти“ од нивното влијание врз Европа во глобалниот систем на храна и цените на храната.

Во извештајот се наведува дека топлината и сушата во Европа доведоа до пад на производството на жито од 8% во споредба со просекот од претходните пет години. Ова „предизвика недостиг на сточна храна за добиток и предизвика нагло покачување на цените на суровините“.https://denar.mk/240789/ekonomija/za-trojno-se-zgolemija-zagubite-od-zetvata-vo-evropa-vo-poslednite-pedeset-godini?

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close