fbpx
Вести

Земјоделците кои имаат фирми ќе можат да увезуваат пестициди и семиња

Сите земјоделци кои имаат регистрирано фирми и ги исполнуваат основните услови, имаат право да увезат поевтини пестициди и семиња. Постапката за регистрирaње за увоз трае само половина час.

zemjodelcite koi imaat firmi kje mozhat da uvezuvaat pesticidi i seminja

 

Трговците не ја намалија цената иако во соседните земји истите препарати се поевтини.

Сега земјоделците можат сами да купуваат пестициди во странство од земјоделски аптеки или дистрибутери со тоа што мораат да имаат регистрирано фирма , вработено стручно лице и магацински простор.

Регистрираните индивидуални земјоделци немаат потреба од нова фирма, туку само да се запишат во фитосанитарниот регистар кој е бесплатен, а постапката трае половина час.

Може да се увезуваат сите пестициди кои се наоѓаат на дозволената листа.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close