вестиСоветиТоп вести

Земјоделски календар за месец март растително ГРАДИНАРСТВО

Се садат: домати, пиперки, модар патлиџан – (средно – рано производство)
аспарагус, праз, зелка-рана на отворени леи, рен – во полутопли оранжерии. На отворено
се сее крупна бакла од 10-25 март со 180-200 кг/ха, грашок од 1-10 март со 150-180 кг/ха,
зелка од 25 март до 10 април со 0,6 -0,8 кг/ха, копар од 5-15 март со 15-25 кг/ха, моркови
рани – март со 6-8 кг/ха, магдонос од 15 март со 7-10 кг/ха, ротквици од 15-30 март со 12-
20 кг/ха, салата со расадување и потребно за расад е 2-3 г на 1 м
2 од 20 март – (0,3-0,4
кг/ха), лук летен во март со 1000-1500 кг/ха (700-900), домати средно-рани од 10-20 март,
домати доцни од 20 март-15 април, пиперки средно-рани од 10-20 март.

Од почетокот на месец февруари започнува одгледување на расад домати за рано
оранжериско производство. 25-30 дена по сеидбата растенијата се пикираат и по 25 дена
се пресадуваат на постојано место.Добро закалениот и здрав расад е предуслов за
максимален принос од растенијата и ако има поволни услови за одгледување, кон крајот
на мај и почеток на јуни во зависност од тоа кога е извршена сеидбата, се добива и
посакуваниот принос.При одгледување на расад од домати треба да се одржува
потребната температура и влажност на воздухот и почвата. Водата која ќе се користи за
наводнување да биде со потребната температура 20-25 ° C. Со полевањето можат да се
внесуваат ѓубрива со потребните макро и микро елементи, како и превентивни фунгициди
против сечење садници:
Лажно сечење – Превикур 607 сл 0,15-0,25% или Рива 607 сл 0,15-0,25% Вистинско
сечење – Топсин М 70 ВП 0,07-0,1%
Да се следи појавата на оранжериската белокрилка и лисните вошки со ставање
на жолти лепливи мамци. Задолжително по пресадувањето на растенијата на постојано
место против попово прасе пожелно е да се стави маммец: Месурол Шнекенкорн 4Г во
доза 0,3 g / м
2 или да се приготви мамец: На 1 кг.трици се додава 25 мл Би 58;1 лажица
шеќер;1 лажица масло и малку вода. Против голи полжави може да се расфрла пепел.
Краставиците се топлољубиви растенија. Во текот на целиот период на
одгледување температурата не смее да падне под 15°С. Семињата се сеат во агроперлит
при температура на воздухот 28-32°C и висока влажност 70-80%.Тие никнат само за 3-5
дена. Потоа растенијата се пикират во кофички полни со однапред припремена почвена
смеса со потребните хранливи елементи и се одгледуваат при температура на воздухот
24-27°С дневна, а ноќна со 2-3°С пониска. По 20 дена здравите и калени растенија се
пресадуваат на постојано место. По 30-40 дена се добива принос-плодови. Растенијата
се отпорни кон штетникот попово прасе.
На површини засеани со лук од есен, при постојана температура на воздухот над
5°C, постои можност да се појави лукова мува. Превентивно треба да се третира со
инсектицид со намокрувач.


 

агенција.гов.мк

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close