fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Земјоделски субвенции каде одат парите од ЕУ?

Дали ЕУ е во состојба да одвои пари од буџетот без да има врска со измама и корупција?

Дали ЕУ е во состојба да одвои пари од буџетот без да има врска со измама и корупција?

„Каде одат парите од ЕУ ?“ е насловот на извештајот објавен од Зелените / ЕФА. Тоа е политичка група на Европскиот парламент составен од зелени и независни европратеници. По истражувањето за злоупотребата на земјоделските субвенции, што предизвика многу прашина во пет земји од Централна и Источна Европа.

Бугарија, Чешка, Унгарија, Словачка и Романија се земјите за кои сметаат дека се најпроблематични во алијансата. „Во последниве години, сведоци сме на зголемени докази дека фондовите на ЕУ во Централна и Источна Европа, особено земјоделските субвенции, претежно завршуваат во рацете на локалните олигарси. Тие се поврзани со политички елити или големи (агро) конгломерати, наместо да им помагаат на малите и средни земјоделци.

Тие посочуваат дека ваквиот развој на настаните ја доведува во прашање можноста на ЕУ да го спроведе буџетот без да ризикува врски со овие измами. Но, исто така го покренува прашањето дали распределбата на средства на теренот им служи на целите на Унијата. Ова вклучува заштитата на биодиверзитетот, борбата против климатските промени и сето она што го вклучува Зелениот план. Трето, тие веруваат дека оваа практика ја поткопува борбата во владеењето на правото.

Така, целта на извештајот беше да открие кој има корист од земјата како ресурс и субвенционирање од ЕУ. Потоа, колку големи и мали играчи на пазарот се еднакви. Каква е врската помеѓу фондовите на ЕУ и олигарсите. Како и дали властите на тие земји извршуваат спроведување на постојните правила и осигурување дека даночните обврзници на пари се правилно распределени.

Олигархија и корупција во Бугарија

Бугарија, на пример, ги зголеми своите површини под пченица, пченка и сончоглед од влегувањето во ЕУ. Но, секако на штета на оние со поголема додадена вредност, како што се зеленчук и трајни култури за кои земјата беше позната некогаш. Ова ја намали побарувачката на работна сила во руралните области. Тоа доведе до невработеност, миграција и депопулација во многу делови на земјата. Огромни корпоративни структури добија средства од фондовите на ЕУ во износ од неколку милиони евра. Да се скрати една кратка и сложена приказна, доведе до развој на олигархијата и уште поголема корупција.

Минатата година, новинарката Валја Ахчиева откри дека една компанија лажирала органско одгледување соја. Таму пасиштата и субвенциите се поделени врз основа на бројот на добиток во системот, без проверка на теренот, што чини милиони евра. Исто така беа идентификувани неправилности со поддршката на проектот од Програмата за рурален развој, за што најчесто се виновни општините . И ова се само некои од случаите во таа земја.https://pari.com.mk/zemjodelci-subvencii-kade-odat-parite-od-eu-na-tapet-5-zemji/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close