fbpx
ВестиТоп вести

Климатските проемни и топлите зими може да ја уништат моликата и другите шумски видови дрвја

Не се стари но се болни. Јапонските цреши кои со години ги водеа минувачите до плоштадот во Скопје се откопачени и ќе се заменат со нови, јави градот. Причините зошто се разболеле се непознати за општинарите, но претставуваат црвен аларм за шумарските инженери.  Се почесто ќе снемува цели дрвореди и површини со шуми предупредуваат научниците кои ги следат штетните последици од климатските промени.

Во најцрното сценарио за шумите прво се спомнува нивниот најголем непријател – инсектите.

Азискиот молец е  инвазивен вид кои се размножува и преживува надвор од неговото подрачје. Доаѓа преку транспорот и со интродукција. Но, што ќе ги замени милионите стебла шуми кога ќе се разболат од причини предизвикани од климатските промени е прашање со кое Македонија не се занимава.  Македонските шуми се во опаснсот и од растителни видови кои со својата доминантност имаат негативно влијание, пример за тоа е киселото дрво кое со турците е дојдено од Централна Кина. Но, во поново време постои опасност од нови инванзивни видови како што е павлонијата која може да ги напушти расадниците и да почне да расте низ природните шуми. Во многу земји во Европа е забранета, растение кое по издржливо во споредба од домашните видови. Овие инескети и овие видови растенија ќе ги преживаат климатските остри промени но затоа балканската Молика нема да преживее, ниту, пак боровите и дабови шуми со кои изобилува Македонија. Засега е познато дека Македонија од офцијални документи ја изработи стратегија во кои се опишани неколку сценарија од климатските промени и влијанието врз шумскиот фонд, но за тоа во Македонија нема стратегија за справуање со инванзивните видови ниту правилник во царинската управа за контрола, проверка и забрана на увоз на инванзивни растенија.   Искуствата на Западно европските земји велат дека ако сакаме да го спасиме екосистемот мораме да превземеме интни мерки .

„За земји кои се уште не се дел до европската унија е многу важно да започнат процес на промени во енергетскиот, јавниот превоз, хемискиот пристпа во земјоделството што порано тоа подобро за да стекенте капацитети за да се спротиставите на климатските промени.“

Гасификацијата на Скопје и Западна Македонија заглавија на сртот на Водно. Идејата за јавен транспорот во Скопје варира секој ден, а загадувањето на воздухот ги руши сите европски и светски рекорди доека во Мaкедониај за клиамтските промени за разговара еднаш годишно.

извор: Телма

Слични написи

Back to top button
Close