Зошто соргото е профитабилна култура
Подрачјата на сорго во Европа се зголемуваат секоја година. Културата станува сè попопуларна кај земјоделците, бидејќи наоѓа различни апликации за производство – се користи за жито, силажа, биомаса, шеќер. Интересот за сорго, исто така, се објаснува со фактот дека успешно се развива дури и во неповолните, дури и екстремните климатски услови, како што видовме во последниве години. Исто така, соргото е одлична алтернатива на пченката на полињата каде што водните ресурси се ограничени и почвите се загадени.
Земјоделците, според мислењето на агро-специјалисти, имаат потреба од повеќе информации за културата за подобро да научат за неговите придобивки и растечката технологија.
Соргото е меѓу најекономичните култури, бидејќи не бара сериозни трошоци.
Покрај тоа, може да се сее како втора култури, но по рано собрани претходници како јачмен или грашок.