fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

100 години од организираното производство на тутун во Прилеп

400 години откако тутунот дошол во Прилеп

Музејот за тутун во Прилеп кој го посетивме денес е еден од најголемите тутунски музеи во светот. Оваа година одбележуваме 100 години од организираното производство на тутун во Прилеп, и 400 години откако тутунот дошол во Прилеп.
Музејот содржи над 4.000 експонати. Некои од нив им припаѓале на познати иматели од историјата и кулоарската историја, некои им припаѓале на познати личности од благородништвото или биле користени во посебни историски прилики. Навистина интересни факти, и единствена можност да се видат толку многу ретки книги, збирки и фотографии на едно место.
Светско, а наше, објави министерот Љупчо Николовски.
Тагови

Слични написи

Back to top button
Close