Новиот John Deere Gator TH Diesel, одличен квалитет за ниска цена

Новиот John Deere Gator TH Diesel, одличен квалитет за ниска цена

  Пристигна новиот John Deere Gator TH Diesel за амбасадата на САД во Македонија. Со 3 цилиндричен мотор со 18,5 КС, погоден за извршување на работи во градини, поголеми дворови, како транспорт на помали количини на овошје во овоштарници. Има високо квалитетна ергономска кабина, со носивост на задна приколица од 726 кг. Брзината на возење е мах 30 км/час. Има турф гуми, погодни за лизгави терени, удолници и угорници, две седишта во кабината, со добра…

Повеќе...

Едноставно размножување на хортензијата со резници

Едноставно размножување на хортензијата со резници

Хортензијата е род на 70 до 75 видови на скриеносеменици по потекло од јужна и источна Азија (Кина, Јапонија, Кореја, Хималаите и Индонезија) и Северна и Јужна Америка. Таа е листопадна украсна грмушка, раскошна убавица и драгоцен украс на дворот кој буди чувства на топлина, блискост, смиреност, хармонија, поттик и креативност. Средината на летото е вистинското време да земете резници од грмушката на хортензијата. Размножувањето со резници е лесно и не е потребна посебна техника…

Повеќе...

ИДЕАЛНИ РАСТИТЕЛНИ ВИДОВИ ЗА ОБЛИКУВАЊЕ НА КАМЕНЕСТИ И КАРПЕСТИ ГРАДИНИ

ИДЕАЛНИ РАСТИТЕЛНИ ВИДОВИ ЗА ОБЛИКУВАЊЕ НА КАМЕНЕСТИ И КАРПЕСТИ ГРАДИНИ

  Создавањето и обликувањето на каменестите и карпестите градини (алпинетуми) се најзабавните и најрекреативните начини на градинарството. Совршени се за сончевите градини, особено за градините со височини или падини, кои понекогаш предизвикуваат главоболка при планирањето на градината. Изградбата на карпести градини, му овозможува на градинарот неограничена игра со разновидни растителни видови, чиј израз би бил помал доколку истите се засадат на традиционален начин. Убавина, колоритност, несекојдневност, отменост. Ова ќе бидат карактеристиките на Вашата градина, доколку…

Повеќе...

Турски производители на украсно цвеќе бараат партнери во Македонија

Турски производители на украсно цвеќе бараат партнери во Македонија

Во Македонија денес производството на цвеќе е семеен бизнис кој се развива на мали парцели, по пластеници, а продажбата е главно по пазарите. Производството во стакленици е многу скапо бидејќи бара затоплување во текот на зимата. Поевтино е да се увезе од држави во кои цвеќарството е традиција…

Повеќе...

Календар на градината – Ноември

Календар на градината – Ноември

Во овој период од годината градината не е така разиграна веќе како што беше до неодамна. Прецветаа сезонските цвеќиња кои ги засадивме на пролет, листовите од листопадните декоративните дрвја, грмушки и овошки полека опаѓаат. Полека се губи колоритноста која зрачеше од секој агол на градината. Со цел да ја задржиме градината во добра форма и за следната година, пред да стане постудено треба да обавиме неколку работи. Остатоците од леите и бордурите со едногодишни цвеќиња…

Повеќе...

Ефикасно чистење на овоштарници со Husqvarna дувалки

Ефикасно чистење на овоштарници со Husqvarna дувалки

Денес на пазарот може да се најде различна опрема со различни функции и со различна моќност. Современа механизација овозможува брзо и ефикасно собирање на листовите, а пред се не бара ангажирање на голем број на вработени во самиот процес на собирање. Со елиминација на штетници и болести од овоштарници и од лозови насади се обезбедуваат пониски трошоци на производниот процес а со тоа и поквалитетен и поевтин производ.

Повеќе...

АРОНИЈА – ТЕХНОЛОГИЈА НА САДЕЊЕ, ОДГЛЕДУВАЊЕ, БЕРБА

АРОНИЈА – ТЕХНОЛОГИЈА НА САДЕЊЕ, ОДГЛЕДУВАЊЕ, БЕРБА

Еколошки услови за одгледување на аронијата – Аронијата е овошје со бобичаста форма кое најмногу наликува на плод од боровница. Ја нарекуваат сибирска боровница. Таа е растение кое расте во облик на грмушка. Нејзиниот плод се јаде, има многу лековито дејство и може да се бере и после два месеци откако ќе созрее. За аронијата не е потребно прскање бидејќи не може да заболи од болести или вошки. Аронијата е култура која што не е…

Повеќе...

Хранење на птиците во зима

Хранење на птиците во зима

Птиците, како и сите живи суштества, се неразделен дел од природата во која тие ја играат својата улога. Од многуте видови во моментов најинтересните птици во нашите региони се оние кои живеат цела година. Преживувањето најчесто зависи од временските услови; иако тие се многу прилагодливи, се донекаде загрозени од неприродни услови во кои се наоѓаат – особено во поголемите градови каде што ги губат своите природни живеалишта и со нив се хранат. Студената зима, снежната…

Повеќе...

Одгледување на „cherry“ домати

Одгледување на „cherry“ домати

Многу малите сорти на домати развиваат масовни плодова маса од 10 до 15 g, додека тие се нешто со поголема маса до 30 g. Зрелите плодови може да бидат црвени, црвено-портокалови и жолти. Плодовите од домати содржат значително повеќе сува материја (дури и повеќе од 10%) и растворливи материи од сува материја, што значи дека имаат поголема хранлива вредност. Поради поповолниот однос на шеќер и киселина, ароматичниот вкус е уште посладок. Услови за одгледување Во…

Повеќе...

БРЕЗА- лековита и грациозна шумска дама

БРЕЗА- лековита и грациозна шумска дама

Бела или обична бреза (Betula pendula) во нашата земја е честа појава во шумите каде што расте заедно со другите цвеќиња, и понекаде прави помали шуми. Нејзиното витко дрво е само 15-20 метри високо и доживува старост околу сто години. Во народната медицина денес постои цела линија на дендролошка терапија, за лечење со дрвја или со користење дрвја. Сепак, на некои луѓе брези во пролетта му е кошмар бидејќи е алергено силна со поленот. Се…

Повеќе...

Одгледување и садење на шафранот

Одгледување и садење на шафранот

Одгледување на шафран- За разлика од украсниот сродник, кој може да расти било каде, Crocus sativus е билка која расти во топли медитерански клими. Но, држејќи се до неколку едноставни правила може да се создаде прифатливо окружување кое ќе произведува успешен – но помал принос на зачинот шафран од година во година. Шафран (Crocus sativus) е медитеранска билка. Сака жешки и сушни лета, но преживува и ладни зими. Толерира мраз и краткотраен снежен покривач. Шафранот…

Повеќе...

ЛАВАНДА

ЛАВАНДА

Лавандата е ароматично и лековито диворастечко растение. Ова растение, може да се одгледува на нашите полиња бидејќи нема многу големи барања по однос на почвата. Успева скоро на сите типови почва кои содржат доволно варовник. Расте и на многу сиромашни и каменити почви. Не и одговара само влажна и кисела почва. Како топлољубиво растение има големи потреби од топлина, а особено светлина. Посебна важност за квалитетот на етеричното масло има надморската висина. Се препорачува да…

Повеќе...

Компир со обоено месо

Компир со обоено месо

Компирот со обоено месо е речиси непознат, можеме да го најдеме во некои супермаркети како “егзотичен” зеленчук и тоа е штета што не знаеме колку во исхрана и здравјето се многу вредна храна, која кулинарски и украсно можи да понуди многу креативни можности. Ова не е некоја ГМО креација, но овие се нови сорти добиени од конвенционалните вкрстувања на оригиналниот материјал од Андите, татковината на компирите, каде што земјоделците се уште ги одгледуваат, ги јадат…

Повеќе...

Совети за потраен букет во вазната

Совети за потраен букет во вазната

Пред да го ставите свежото цвеќе во вазната ставете неколку капки вотка и кафена лажичка шеќер, за да цвеќето остане подолго време свежо. Вотката ќе го спречи развојот на бактериите, а шеќерот ќе послужи како храна на растението.

Повеќе...

Хризантеми – најубав есенски украс на градината

Хризантеми – најубав есенски украс на градината

Есента веќе ја закачи „својата жолта значка“, но љубителите на цвеќињата немаат причина за меланхолија – раскошно убавите хризантеми допрва почнуваат да цутат. Ги има од еднобојни, до оние кои што потсетуваат на пајажина, или шарени. Цветовите се со големина од 5 до 20 см, бели, жолти, розевкасти, црвени, виолетови, а можат да бидат и двобојни.

Повеќе...

Подготовка на градината за презимување

Подготовка на градината за презимување

Многумина сметаат дека со паѓањето на температурите прекинуваат сите активности во градината. Тоа не треба да биде така затоа што градината треба да се подготви за презимување. Иако календарски зимата (21 декември) е далеку, сепак треба да се отпочне со подготовка на градината за презимување.

Повеќе...

Како да се залеваат растенијата во зима?

Како да се залеваат растенијата во зима?

Многу собни растенија страдаат поради прекумерно наводнување, а не поради недостаток на вода. Проблемот на прекумерно влажнење на подлогата се случува поради недостаток на кислород на коренот. Да се ​​засадат и нормално би можеле да растат и се развиваат, потребно е да се обезбеди доволно кислород во коренот, влага и хранливи материи. Посебен проблем е есен-зима период кога има помалку природна светлина. Вегетацијата на отворено поминува во период на мирување, но најчесто се смета дека…

Повеќе...

Како полжавите бираат храна во градината?

Како полжавите бираат храна во градината?

Хемикалиите кои настануваат во природата би можеле да се користат за заштита на младите посеви од вообичаени штетници. Како полжавите изберираат храна во градината? BEECAM научниците ги анализирале нутритивните преференции на стотици полжави кога им понудиле неколку различни сорти на ситно семе. Беше откриено дека безрбетниците се повеќе склони кон избирање на растенија базирани на одбивност на одредени мириси, а не на вкус како примарен метод на селекција. Предизвик и решение Полжавите се меѓу најопасните…

Повеќе...

Модели за овошје и зеленчук

Модели за овошје и зеленчук

Компанијата Exotic King од Бистра во близина на Запрешиќ претстави интересни модели на срца и ѕвезди за дизајнирање на овошје и зеленчук во одгледувањето наречено “Со срце и ѕвезда“. Се изработуваат интересни модели на срца и ѕвезди за дизајнирање на овошје и зеленчук во одгледувањето наречено “Со срце и ѕвезда”. Иновативниот дизајн на моделот ви овозможува да ги произведувате плодовите од краставици, домати, тиквички, лимони, јаболка, мандарина, круши, портокали, смокви и многу други плодови. Моделите…

Повеќе...

Одгледување и лековити својства на стевиата

Одгледување и лековити својства на стевиата

Stevia (стевиа Bertoni rebaudiana) е суптропско растение со сладок вкус со потекло од Јужна Америка, каде што локалните домородци  свежите листови ги користат во исхраната со векови. Иако овој егзотичен вид во Европа се појави некаде околу 16-тиот век, со пристигнувањето на шеќер од шеќерна репка и шеќерна трска беше брзо потиснат и заборавен. Дури во последните години листовите од стевиа, од кои се добива сладок зелен и бел прав и течен екстракт,  стана  природен…

Повеќе...

Жалфија – најлековитата билка во светот

Жалфија – најлековитата билка во светот

Билкарите речиси секогаш меѓу најдобрите лековити билки ја класифицираат жалфијата. И според најстрогите критериуми, таа може слободно да ја понесе титулата за најлековита билка во светот. Жалфијата или латински Salvia officinalis од многу одамна се користи за лекување на речиси секоја болест. Модерната наука докажа дека жалфијата има антибактериско и антигабично дејство, смирува, освежува и ве закрепнува, помага во борбата против болки и високата температура, може да го намали нивото на глукоза во крвта, што ја чини…

Повеќе...
1 2 3