Како да се залеваат растенијата во зима?

Како да се залеваат растенијата во зима?

Многу собни растенија страдаат поради прекумерно наводнување, а не поради недостаток на вода. Проблемот на прекумерно влажнење на подлогата се случува поради недостаток на кислород на коренот. Да се ​​засадат и нормално би можеле да растат и се развиваат, потребно е да се обезбеди доволно кислород во коренот, влага и хранливи материи. Посебен проблем е есен-зима период кога има помалку природна светлина. Вегетацијата на отворено поминува во период на мирување, но најчесто се смета дека…

Повеќе...

Како полжавите бираат храна во градината?

Како полжавите бираат храна во градината?

Хемикалиите кои настануваат во природата би можеле да се користат за заштита на младите посеви од вообичаени штетници. Како полжавите изберираат храна во градината? BEECAM научниците ги анализирале нутритивните преференции на стотици полжави кога им понудиле неколку различни сорти на ситно семе. Беше откриено дека безрбетниците се повеќе склони кон избирање на растенија базирани на одбивност на одредени мириси, а не на вкус како примарен метод на селекција. Предизвик и решение Полжавите се меѓу најопасните…

Повеќе...

Модели за овошје и зеленчук

Модели за овошје и зеленчук

Компанијата Exotic King од Бистра во близина на Запрешиќ претстави интересни модели на срца и ѕвезди за дизајнирање на овошје и зеленчук во одгледувањето наречено “Со срце и ѕвезда“. Се изработуваат интересни модели на срца и ѕвезди за дизајнирање на овошје и зеленчук во одгледувањето наречено “Со срце и ѕвезда”. Иновативниот дизајн на моделот ви овозможува да ги произведувате плодовите од краставици, домати, тиквички, лимони, јаболка, мандарина, круши, портокали, смокви и многу други плодови. Моделите…

Повеќе...

Одгледување и лековити својства на стевиата

Одгледување и лековити својства на стевиата

Stevia (стевиа Bertoni rebaudiana) е суптропско растение со сладок вкус со потекло од Јужна Америка, каде што локалните домородци  свежите листови ги користат во исхраната со векови. Иако овој егзотичен вид во Европа се појави некаде околу 16-тиот век, со пристигнувањето на шеќер од шеќерна репка и шеќерна трска беше брзо потиснат и заборавен. Дури во последните години листовите од стевиа, од кои се добива сладок зелен и бел прав и течен екстракт,  стана  природен…

Повеќе...

Жалфија – најлековитата билка во светот

Жалфија – најлековитата билка во светот

Билкарите речиси секогаш меѓу најдобрите лековити билки ја класифицираат жалфијата. И според најстрогите критериуми, таа може слободно да ја понесе титулата за најлековита билка во светот. Жалфијата или латински Salvia officinalis од многу одамна се користи за лекување на речиси секоја болест. Модерната наука докажа дека жалфијата има антибактериско и антигабично дејство, смирува, освежува и ве закрепнува, помага во борбата против болки и високата температура, може да го намали нивото на глукоза во крвта, што ја чини…

Повеќе...

„Истурени“ цвеќиња внесуваат живописност во обичните градини

„Истурени“ цвеќиња внесуваат живописност во обичните градини

Многу луѓе сметаат дека цвеќињата ги освежуваат градините и на суптилен начин внесуваат боја во животот. Овие креативни градинарски дизајни ќе ви покажат дека цвеќињата можат да изгледаат толку живописно како да се истурени врз тревата. Ако сакате да направите ваква градина, едно од правилата е дека половина од саксијата треба да биде закопана во земјата. На овој начин, старите и скршени саксии можат да бидат рециклирани, а другото е лесно – само избирате растение…

Повеќе...

Направете сопствена малечка градина

Направете сопствена малечка градина

За да направите своја градина со минијатурни димензии, не е потребно премногу – малку труд и волја и ќе може да направите и сопствена. Најпрво потребно е да имате саксија или друг сад кој е отпорен на дожд и сонце, доколку вашата минијатурна градина е изложена надвор. Во спротивно, може и некој декоративен сад по избор.Избирајте растенија кои се мали и не растат многу. Некои растенија растат и 15 cm годишно, а други не преоѓаат…

Повеќе...

Бела рада

Бела рада

Обичната бела рада може да се најде на ливадите или тревниците како самоникната, но со вкрстување на тоа мало растение се настанати многу видови кои може да се садат во градината или во саксии. Цветовите може да бидат во бела, розова или црвена боја, со жолто крукче во средината или сосема исполнети со латици како топче. Со доаѓањето на жешките денови престанува цветањето, но следната пролет ќе се појави повторно. Сака сончево место, па внимавајте…

Повеќе...

Сардела (Pelargonium)

Сардела (Pelargonium)

  Сарделата потекнува од Јужна Африка, а е исклучително популарно растение кое цвета и одлично вирее во краевите со континентална клима. Може да ја чувате на прозорецот, балконот или во градината. Важно е само да има доволно сончева светлина и топлина за да може да цвета. Имаат еднослојни или повеќеслојни цветови во голем спектар на бои. Има околу 3000 различни видови на сардела, а по начинот на кој растат може да се поделат во две…

Повеќе...

GARDENA градинарски алатки

GARDENA градинарски алатки

Вашата градина е место за релаксирање и место каде што треба да имате позитивно и убаво чувство. За полесна, забавна и ефективна работа, потребни Ви се современи градинарски алатки кои ќе Ви помогнат во сите градинарски активности.Исто така, за да бидете сигурни дека вашите растенија и вашиот тревник ќе останат зелени и здрави, правилното наводнување е од суштинско значење. Gardena ви нуди одлични решенија од областа на снабдување со вода, вода за транспорт, пумпи за…

Повеќе...

Исплатлива билка која не бара многу труд

Исплатлива билка која не бара многу труд

Азиската трева е 10 пати поисплатлива од пченката, не бара многу труд, а од неа може да се произведе биоплин, брикети, пелети, хартија, градежен материјал. Од Агрономскиот факултет во Загреб велат дека оваа трева успева во запуштени делови, каде не е потребна посебна грижа за нејзино одгледување. Оваа трева во Европа е увезена во 50 – те години на минатиот век, а може да се развива во различни климатски услови и региони. Таа највеќе се…

Повеќе...

Цвеќињата на Клаудија и Кристина од Теарце

Цвеќињата на Клаудија и Кристина од Теарце

    Еден двор во тетовско Теарце со години наназад мириса на кринови. Една фамилија вредни луѓе за егзистенција одбрале да работат и да уживаат. Од 2002 година Гроздан Мановски и фамилијата го усовршуваат производството на режано цвеќе на 1.500 метри квадратни.. Во моментов, планираат да посадат рози, со цел да го зголемат производството и достапноста на цвеќе во државата. Семејството со љубов и радост се грижи за цвеќињата. Нивниот ден е исполнет со секојдневни…

Повеќе...

Основна обработка на почвата

Основна обработка на почвата

  Основна обработка на почвата се врши со цел да се припреми ораничниот слој за културата која ќе се одгледува на дадената површина. Со основната обработка почвата се ситни, се дроби, почвата се разровкува, се продлабочува ораничниот слој, се создаваат поволни услови за пристап на воздух, вода, топлина, хранливи материи и др. Се врши заорување на растетилните остатоци со цел истите побрзо да се разложат и како еден вид органска материја да ја збогатат почвата….

Повеќе...

Спроведување мерки за заштита од доцни пролетни мразeви

Спроведување мерки за заштита од доцни пролетни мразeви

  Овошките се често излоожени на опасност од доцни пролетни мразeви кои се јавуваат пред, во и после цутењето, при што можат делумно или целосно да ги уништат неотворените и отворените цутови и формираните плодови. Мерките на заштита се сведуваат на задоцнување на вегетацијата, односно пролонгирање на почетокот на цутење и спречување на температурата да не падне до критичната точка во овоштарникот. Исто така за заштита се користат и технички мерки, како што се одгледување…

Повеќе...

Зимска заштита на овошките

Зимска заштита на овошките

Периодот од зимското мирување овоштарите го користат за зимска резидба и заштита на овошките од болести и штетници. Заштитата се извршува со механички и хемиски мерки. Механичките мерки повеќе се спроведуваат кај помалите овоштарници и истите опфаќаат: чистење на стеблата од гасенични гнезда, отстранување на заразени делови од растенијата и собирање и горење на паднати лисје и трули плодови. Со извршување на горните работи ги отстрануваме потенцијалните жаришта од болести и штетници, од каде што…

Повеќе...

Заштита и нега на расад 

Заштита и нега на расад 

Заштита  на  младиот  расад  од  болести  и  штетници  се  врши  секогаш  превентивно.  Заштита  во  расадопроизводството  од  болести  и  штетници  во  индивидуалното  земјоделство  претставува  постојана грижа на стручните служби во рамките на програмираните мерки и пошироко од нив.    Таа  обично  се  одвива  преку  давање  совети  изработка  на  посебни  програми,  одржување  на  презентации во однос на појава на одредена болест во поширок спектар од поединечно па се до  групно запознавање и за превземање на одредени заштитни мерки. Со  таквиот начин на работа  стручните служби во голема мера даваат голем придонес за намалување на штетите по области и  култури. Со редовното вршење на дијагностицирање на оболувањата и штетниците и следење на  нивниот  развој  благовремено  се  запознаваат  индивидуалните  производителиза  заштита  на  растителното производство од напад на болести и штетници. Полегнувањето на расадот или топење (Pythium debarianum,   Fusarium spp. ,Sclerotinia spp., Phythophtora spp., rhisostonia solanum  и  др.) , тоа  се  габични  заболувања  кои  најчесто  се  појавуват  во  расадот …

Повеќе...

Како се применува зеленото ѓубрење?

Како се применува зеленото ѓубрење?

Освен органските ѓубрива, за исхрана и подобрување на физичко-хемиските својства на почвата се користат земјоделски култури специјални за таа намена, попознати како култури за зелено ѓубрење или сидеранти. За оваа намена најчесто се користат култури од фамилијата легуминозни растенија, кои имаат способност за исхрана од воздухот да го користат азотот, а неговиот вишок да го складираат во кореновиот систем. Културите наменети за зелено ѓубрење имаат пониска хранлива вредност споредена со онаа што ја поседува арското…

Повеќе...

Најскапиот зачин во светот и во Македонија

Најскапиот зачин во светот и во Македонија

Виолетов цвет со прекрасен мирис и декорација на почвата. Вака изгледа шафранот кога цвета од крајот на септември до почетокот на декември. Но, тука само започнува приказната, која продолжува за неговото значење. Тој е најскапиот зачин во светот. Неговата цена е астрономска и се движи до 30.000 евра за килограм. Најдобриот шафран се произведува во областа Гатине, на југоисток од Париз, а го има и во француската област Аквитанија, во шпанската Ла Манча, во Пакистан,…

Повеќе...

Сеидба на ранопролетни поледелски култури

Сеидба на ранопролетни поледелски култури

Ранопролетни култури се: јарата пченица, јариот јачмен и јариот овес. При изборот на површина за сеидба ја јарите култури треба да се води сметка истите да се одгледуваат во плодоред и тоа по можност по окопни или зрнести мешумкасти бидеjќи така ќе се осигура поголем принос. Основната обработка и ѓубрењето за јарите култури, исто како и за озимите треба да се изврши од есен. Роковите за сеидба на јарата пченица се од половината на февруари…

Повеќе...

Наводнување ,,капка по капка,,

Наводнување ,,капка по капка,,

Потребата за примена на современи системи за наводнување се зголемува не само заради пазарниот императив, туку и како мерка против климатските промени. Современите системи за наводнување нудат решенија кои ја намалуваат потрошувачката на вода, го намалуваат непожелниот вегетативен пораст, го зголемуваат квалитетот на производот и гарантираат константен квалитет. Системот за наводнување „капка по капка“ е најнапредна технологија во наводнувањето, најрационално ги искористува расположливите количини на вода и придонесува во зголемување на приносите. Наводнувањето „капка по…

Повеќе...

БОРАНИЈА – (Phaseolus vulgaris) Со добра и навремена агротехника до одличен квалитет и принос

БОРАНИЈА – (Phaseolus vulgaris) Со добра и навремена агротехника до одличен квалитет и принос

Потекло значење и ботанички особини Боранијата (Phaseolus vulgaris) спаѓа во групата на мешункасти зеленчуци.Потекнува од Мексико,а во Европа е донесена во 16 век и за исхрана се препорачува поради своите биолошки и лековити состојки. Денес таа се користи за исхрана скоро во сите земји во светот. Боранијата е едногодишно растение,има добро развиен вртенаст корен,стеблото и е зелесто и различно разгрането. Плодот е мешунка со различен облик и големина,или овална,плосната,прави и повиени, а по боја ги…

Повеќе...
1 2 3