fbpx
Вести

Цените во декември поскапеа за 5% во споредба со истиот период во 2016-та

hrana

Бранот поскапувања тргнал уште во декември, пред да стапи на сила зголемената акциза. Според податоците кои денеска ги објави ДЗС, во декември 2017 во однос на истиот месец во 2016 тршоците на живот се зголемиле за 2,4%, а цените на мало за близу 5%. Цела 2017 донела повисоки трошоци за живот од 1,4% споредено со 2016, а цените на мало вкупно се зголемиле за 3,2%.

Според статистичарите, минатиот месец поскапеле компирите, јајцата, сирењето, маслото, оризот, зеленчукот. Повисоки цени пред Нова година имале и транспортот, болничките услуги, течните горива, авионскиот превоз, туристичките аранжмани, гасот за домаќинствата.

На годишно вино рекоред според зголемувањето на цената држи овошјето. Во 2017 било за 14% поскапо од 2016, цигарите пак за истиот период поскапеле за близу 9 и пол проценти.

Пред почакувањето на акцизата за 3,5 денари, транспортот поскапел. Во декември 2017 транспортните услуги поскапшеле за 21% споредено со декември 2016, а комуникациите за 9,5%.

Дали бранот поскапувања во декември ќе ја помести проектираната инфлација за 2017 година, допрва ќе се пресметува. Таа требаше да изнесува 1,3%. За оваа година е проектирана на повисокот ниво од 1,7%.


 

сител

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close