fbpx
Вести

Дали овие луѓе прскаат со отров во рибата која ја јадете?

Дали овие луѓе прскаат со отров во рибата која ја јадете? Оваа снимка е снимена на фарма во Норвешка, која е вториот најголем износвник на риба.

Активистите велат дека употребата на токсични пестициди е честа пракса таму. „Ова е катастрофа. Со 2 милиони риби во фарма како оваа мора да се штитат со рибите во случај на болести, па затоа тие се третираат со антибиотици“, вели еден од активистите.

Kултивирано одгледување на атлантскиот лосос во крајбрежните води на Норвешка започнува во 70-тите години на 20 век и брзо се претвора во еден од главните столбови на норвешката економија.

Само во февруари оваа година земјата извезе речиси 71.800 тони лосос, чија цена е стабилна и дури се зголемува. Лососот се одгледува во куќишта со длабочина меѓу 15 и 30 метри, распоредени во крајбрежните води на Норвешка, на места со соодветна температура и природни морски струи кои ги мијат отпадните производи.

Само во февруари оваа година земјата извезе речиси 71.800 тони лосос, чија цена е стабилна и дури се зголемува. Лососот се одгледува во куќишта со длабочина меѓу 15 и 30 метри, распоредени во крајбрежните води на Норвешка, на места со соодветна температура и природни морски струи кои ги мијат отпадните производи.


 

biznis vesti

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close