fbpx
ВестиТоп вести

Лозарите бараат откупна цена од 15 до 20 денари за килограм грозје

Се најавуваат откупни цени од по 11 денари за откупен килограм смедеревка и 13 денари за откупен килограм вранец. Ако на тоа се додадат и субвенциите по хектар од Владата тоа ќе значи дека за еден килограм предадено грозје смедеревка, производителот ќе добие вкупно 12 – 13 а за вранецот 14 – 15 денари.

Тиквешките лозари бараат откупната цена на грозјето да изнесува најмалку 15 до 20 денари за килограм колку што се нивните пресметки на трошоците за производство.

Ова барање денеска го соопшти Здружението „Напредни лозари” кое, како што соопшти, има информација дека винарниците планираат да понудат многу пониска цена од нивната.

– Се најавуваат откупни цени од по 11 денари за откупен килограм смедеревка и 13 денари за откупен килограм вранец. Ако на тоа се додадат и субвенциите по хектар од Владата тоа ќе значи дека за еден килограм предадено грозје смедеревка, производителот ќе добие вкупно 12 до 13 а за вранецот 14 до 15 денари. Само по себе се наметнува прашањето нормално ли е некој да произведува нешто за 15 до 20 денари и да го продава за 12 до 15?- прашуваат од  Здружението.


 

plusinfo.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close