вестиТоп вести

До 31 август аплицирање за субвенции за оризова арпа

Рокот за поднесување барања за директни плаќања за произведена и продадена оризова арпа е во тек и ќе трае до 31 август 2016 година, соопшти Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој.

do 31 avgust apliciranje za subvencii za orizova arpa

Корисници на оваа мерка се земјоделски стопанства, кои произвеле оризова арпа од реколтата 2015 година и ја предале во регистрирани откупни претпријатија од 1 јули до 31 јули 2016.

Висината на директните плаќања е пет денари за килограм за пријавена површина со ориз до два хектара, четири денари за килограм за пријавена површина со ориз од 2 до 10 хектари и три денари за килограм за пријавена површина со ориз над 10 хектари.

Според Агенцијата, при пресметка на финансиската поддршка се земаат предвид количините што не надминуваат 5,5 тони од хектар.

Барањата се поднесуваат во подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, со доставување потврда за предадена оризова арпа, која ја издава откупното претпријатие.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close