fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Државата ќе проценува кои парцели може да се пренаменат од земјоделски во градежни

Хоџа-Во моментов има Закон за продажба на земјоделско земјиште од 2013 година, кој има многу неусогласувања, недоречености и системски проблеми.

„Доколку државата цени дека не треба да се дозволи пренамена на земјиштето, доколку не е во согласност со законите, било кој и да биде министер или било која да биде Влада нема да се дозволи тоа“ изјави министерот за земјоделство, Аријант Хоџа на ТВ Телма, објаснувајќи го членот со кој се предвидува пренамена на купеното земјоделско земјиште со новиот Закон за продажба на земјоделското земјиште.

„Пренамената на земјоделското земјиште се предвидува со Закон за земјоделско земјиште. Доколку еве после 10 години завршува, странката бара да се пренамени. Не може врз основа на овој закон да го пренамени. Ќе треба да поднесе барање врз основа на Закон за земјоделско земјиште и Законот за урбанизам. Потоа Министерството за транспорт и министерството за земјоделство одлучуваат за пренамена. Тука е заштитниот механизам, доколку Министерството за земјоделство каже дека не дозволува пренамена на тоа земјиште, нема шанси да се пренамени“ појасни министерот Хоџа.

Тој објасни дека и во моментов има Закон за продажба на земјоделско земјиште од 2013 година, кој има многу неусогласувања, недоречености и системски проблеми.

 

„Овој закон што се изготвува сега е изработен по физибилити студија изработена од експерти кои работеле на ФАО проекти. Законот е во рана фаза и бидејќи станува збор за осетлива тема, очекувани се реакциите. Ќе следат најмалку 2-3 јавни дебати, па потоа ќе следува собраниската процедура. Законот ќе оди во редовна процедура и сите аргументирани коментари ќе бидат дискутирани“ изјави Хоџа.https://centar.mk/blog/2021/05/14/hodha-drzhavata-ke-protsenuva-koi-partseli-mozhe-da-se-prenamenat-od-zemjodelski-vo-gradezhni/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close