вестиСоветиХрана

Производство на праз

Празот спаѓа во групата на двогодишни култури. Се одгледува претежно за берба во есенските денови.

Се користи најповеќе поради големите нутритивни и лековити својства. Најмногу е застапен во регионот на Општина Василево-Струмица, поточно село Градошорци каде секоја година се одржува и манифестацијата  Ден на празот.

Почвените и климатските услови овозможуваат за одгледување  на истиот при што се произведува доста квалитетен праз.

Не спаѓа во култури кои барат висока технологија на производство но сепак препорачливо е земјоделските производители да се консултираат со стручни лица во текот на производството.

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close