fbpx
Вести

Европратениците кажаа НЕ на генетски модифицирана храна

Комисијата треба да го повлече својот предлог со кој ќе се дозволи увоз и продажба во ЕУ на одредени видови генетски изменети каранфили и пченка. Во спротивно, тоа ќе значи поттикнување на употребата на хербициди како антидиабетски. Покрај тоа, предложената пченка е отпорна на глифосат, класифициран како „веројатно канцероген” од страна на Светската здравствена организација (СЗО), се вели во текстот на двете резолуции усвоени од европратениците, јавува дописникот на МИА од Стразбур.

evropratenicite kazhaa ne na genetski modificirana hrana

 

Пратеници со 430 гласа „за“, 188 „против“ и 33 воздржани, се спротивставија на документот на Европската комисија во кој се предлага да се овозможи увоз и продажба во ЕУ на декоративни генетски изменети каранфили SHD-27531- 4, отпорни на сулфонилуреа хербициди.

Пратениците нагласија дека сулфонилуреата, која е вообичаена опција за втората линија против дијабет од тип 2, исто така се користи како хербицид, но дека тој е високо токсичен за растенијата во многу ниски дози. Така, „со создавањето на пазар за растенија отпорни на сулфонилуреи се поттикнува употребата на лекот против дијабетес како хербицид во светот”, со што има ризик од „негативно влијание врз глобалниот биодиверзитетот и може да предизвика хемиски контаминација на водата за пиење“.

Пратениците, исто така со 426 гласа „за“, 202 „против“ и 33 воздржани, одбија со посебен предлог да се дозволи увоз и продажба во ЕУ на генетски модифицирана пченка, производи кои содржат Bt11 х MIR162 x MIR604 х GA21 или на генетски модифицирана пченка комбинирање на две или три од настаните Bt11, MIR162, MIR604 и GA21, како и производи во кои е застапена оваа пченка. Тие истакнуваат дека некои од овие својства даваат заштита против одредени штетници, но пченката МОН-ØØØ21-9 е отпорна на хербицидот глифосат, класифицирани како “веројатно канцерогени” за луѓето од Светската организација за здравје.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close