fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Србија одобри извоз за пченица-еве ги деталите

Владата донела Заклучок со кој се одобрува извоз на меркантилна пченица и меркантилна пченка на правни лица кои извезуваат во Македонија врз основа на договори склучени пред влегувањето во сила на Одлуката за привремена забрана за извоз на основните земјоделски прехранбени производи.

Владата на Србија вчера одобри извоз на меркантилна пченица и меркантилна пченка во Македонија, за договори склучени пред стапувањето во сила на времената забрана за извоз на основни земјоделски производи. Неколку пати се најавуваше дека Србија би можела да донесе ваква одлука и за Црна Гора, но во денешната одлука на Владата не се споменува таа земја.

Во соопштението се вели дека Владата донела Заклучок со кој се одобрува извоз на меркантилна пченица и меркантилна пченка на правни лица кои извезуваат во Македонија врз основа на договори склучени пред влегувањето во сила на Одлуката за привремена забрана за извоз на основните земјоделски прехранбени производи.

„Овој заклучок овозможува реализација на веќе договорените деловни аранжмани меѓу компаниите од Србија и регионот“, беше соопштено по седницата на српската влада.

Одлуката на Србија да го забрани извозот во Шанца е до 11 април.https://faktor.mk/samo-za-makedonija-srbija-odobri-izvoz-za-pchenica-eve-gi-detalite

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close