вестиТоп вести

Годишно се уништуваат околу 13 милиони хектари шума

Светскиот ден на шумите, кој се празнува на 21 март, би сакал да ве потсети дека шумата како една од најразновидните биолошки екосистеми, во која живеат повеќе од 80 отсто од копнените видови, прекриваат една третина од копнената маса на Земјата, а околу 1,6 милијарди луѓе зависат од неа, но и покрај тоа, 13 милиони хектари шума се уништуваат годишно.

На Светскиот ден на шумата голем број на земји се водат со истите принципи, и ја истакнуваат важноста на шумите за човештвото преку неговите најважни функции – искоренување на сиромаштијата, одржување на животната средина и безбедноста на храната.

Околу 1,6 милијарди луѓе, вклучувајќи и повеќе од две илјади домородни култури зависат од шумите. Биолошки се најразновидни и се еден од најсложените екосистеми на земјата, во која живеат повеќе од 80 отсто од земјените видови. Сепак, глобалното уништување на шумите продолжува со алармантна стапка и според податоците на ОН, годишно се уништуваат 13 милиони хектари шума.

 


 

denar

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close