вестиСоветиТоп вести

Ѓубрење кај житарици

Правилното ѓубрење кај житариците е неопходен фактор кој доведува до квалитетни приноси. Покрај азотот, исто така и фосфорот, калиумот, магнезиумот и сулфурот заедно со микроелементите имаат решавачка улога за приносот и квалитетот на крајниот производ. За да биде ѓубрењето изведено квалитетно и соодветно треба да се прави разлика помеѓу внес на хранливи материи и потребата на растението за исхрана. Под потреби за исхрана се подразбира количината на хранливи материи кои им се потребни на растенијата и кои тие ги апсорбираат за постигнување оптимални приноси и совршен квалитет.

Калиумот е неопходен за високи приноси и квалитет. Тој има важна улога во главните метаболитички процеси на растението.

  • Ѓубрењето со калиум е гаранција за високи приноси.
  • Ја регулира водата во растението,ја зголемува отпорноста кон суша
  • Ја зголемува отпорноста кон мраз
  • Влијае врз зацврстување на клеточните ѕидови а со тоа ја намалува подложноста на полегнување
  • Ги подобрува квалитативните карактеристики, доведува до поквалитетни приноси

Присуството на калиум во почвата треба да биде умерено застапено.

Прегледајте го целесниот текст во пдф на следниот линк.

👉  Ѓубрење кај житарици.pdf

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close