fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

ХС Стрежево ја спаси Пелагонија од поплави, вели директорот Граматковски

Акумулацијата Стрежево бележи зголемен доток изминатите денови како последица на интензивните врнежи од дожд

Акумулацијата Стрежево, која ги зафаќа водите од реките Кишавска, Остречка, Граешка, Злокуќанска, Стара Река, Киндерка, река Шемница и река Драгор, ја спаси Пелагонија од поплави, изјави генералниот директор на ЈП Хидросистем Стрежево, Методија Граматковски.

Акумулацијата Стрежево бележи зголемен доток изминатите денови како последица на интензивните врнежи од дожд, но од истоименото јавно претпријатие се подготвени за новоностаната ситуација.

-Подготвени сме за вакви ситуации, имаме акумулационен простор за надојдените води и имаме технички можности за директна регулација на водостојот на акумулацијата со цел спречување на штетни дејствија кои можат да се појават како последица од врнежите. Сите реки од сливното подрачје редовно се мониторираат, го следиме дотокот на дневна основа и можеме да констатираме дека и покрај зголемениот водостој на сите реки, состојбата е стабилна без никаква опасност за излевање од речните корита, истакна Граматковски.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close