вести

Има криза со откупот на бостанот, земјоделците бесни на Министерството за земјоделие

Производителите на бостан загрижени поради достигнатата ниска цена на бостанот.

Тој овие денови се продава по само 5 денари за килограм што е исклучително ниска цена ако се знае дека тоа не ги покрива минимум трошоците за производство на овој земјоделски производ.

Дополнително грижата е уште поголема ако се знае дека се откупени само 30 отсто од бостанот и таа цена ќе паѓа засилено наредниот период.

Досега нема никаква реакција од Министерството за земјоделие и министерот Љупчо Николовски кон кого се насочени земјоделските барања за интервенција во откупната цена и зголемена поддршка.

Но засега нема слух за земјоделските барања. Стојан Петрески од струмичко кој е долгогодишен производител на бостан изјавува дека бостанот наместо на трпеза заврши во реките, владата нема никаков слух.

-15 години садам бостан, како што е оваа година лошо, никогаш не било порано. 5 денари е потценувачка  цена, не стига ниту за основните трошоци на крај поисплатлив ќе ни биде да го фрлиме во река, вели земјоделецот Петрески.

Најпогоден регион е струмичкиот, струмичкото поле, Босилево, Василево, Ново село, но со истиот проблем го има и во другите делови од државатакаде има насадено бостан.

Земјоделците најавуваат порадикални мерки доколку нема брза реакција од владата.


 

курир

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close