вестиЛов и риболовТоп вести

Италијанците јадат најмногу риба

 

Европејците консумираат во просек 23 килограми риба по глава на жител годишно, а Италијанците дури и повеќе, 29 килограми годишно.

Овие бројки се сметаат за алармантни од страна на Светската фондација за природа (WWF) како резултат на прекумерно искористување на рибните ресурси.

Прекумерното искористување на рибните ресурси ја загрозува биолошката разновидност на морето, а во последните 20 години глобалниот проблем со прекумерниот риболов драматично се зголеми, според WWF, пренесува Независне новине.

Се вели дека дополнителен притисок е нелегалниот и непријавен риболов.

Средоземното море не е во состојба да го издржи нивото на побарувачка, бидејќи 78 проценти од набљудуваните резерви на риби во Средоземното Море се искористени надвор од нивната способност за обновување, додека на глобално ниво тоа е случај со 33 проценти од зачуваните резерви на риби.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close