ЈП “СТРЕЖЕВО” – БИТОЛА ЗАПОЧНУВА СО ИЗДАВАЊЕ НА ДОЗВОЛИ ЗА РЕКРЕАТИВЕН РИБОЛОВ ЗА 2019 ГОДИНА

ЈП “СТРЕЖЕВО” – БИТОЛА ЗАПОЧНУВА СО ИЗДАВАЊЕ НА ДОЗВОЛИ ЗА РЕКРЕАТИВЕН РИБОЛОВ ЗА 2019 ГОДИНА

  ЈП „Стрежево“ –Битола   од 01.03.2019 година (петок) ќе започне со издавање на сите видови на дозволи за рекреативен риболов на акумулацијата Стрежево за 2019 година. Како што информираат од ова јавно претпријатие заинтересираните граѓани оваа година ќе имаат привилегија да вршат рекреативен риболов на една од најатрактивните рекреативни зони во нашата земја по убедливо најповолни цени од сите рекреативни зони. ЈП “Стрежево” – Битола, како општествено одговорно претпријатие и покрај тоа што има најнизок…

Повеќе...

Богојавленско порибување со пастрмка во реката Брегалница во Делчево

Богојавленско порибување со пастрмка во реката Брегалница во Делчево

Спортските риболовци од Делчево денеска во реката Брегалница во Делчево го извршија првото Богојавленско порибување со пастрмка. Како што истакна претседателот на Спортско риболовното друштво „Брегалница“ Ванчо Стојмирски, ова е првпат во Делчево да се врши порибување со пастрмка. -На овој денешен ден решивме да ја порибиме река Брегалница во Делчево со пастрмка. Две наши фирми од Делчево ни помогнаа да го извршиме порибувањето, односно тие ги обезбедија средствата за да набавиме 30 килограми пастрмка….

Повеќе...

 Започна порибувањето на води кои немаат концесионер

 Започна порибувањето на води кои немаат концесионер

  Со порибување на акумулацијата Глобочица Министерство за земјоделство шумарство и водостопнаство започна со порибување на води кои во моментов немаат концесионер.   Акумулацијата Глобочица се пориби со 40 килограми или 8 000 единки подмладок од речна пастрмка и со 1.700 единки крап ќе биде порибена Акумулацијата “Глобочица“. Исто така,  ќе се изврши порибување и  на риболовниот ревир „Црн Дрим 2“ со 20 килограми речна пастрмка. Целта е порибување на водите со автохтони видови на…

Повеќе...

Пријавување субвенции за рибарство

Пријавување субвенции за рибарство

За развој на нови пазари и промотивни кампањи поддршката од 500.000 денари ќе се користи и за oрганизирање или учество на меѓународни манифестации, саеми и натпревари. Дополнителниот рок ќе трае од 1-ви до 10-ти декември, а исплатата ќе биде до 25-ти декември годинава.

Повеќе...

Македонија привлечна за странските ловџии

Македонија привлечна за странските ловџии

Ловниот туризам станува бизнис во кој се вртат големи пари. Странските туристи се најзаинтересирани за лов на крупниот дивеч и за атрактивните трофеи. Нивните цени се берзански и можат да достигнат и до 12.000 евра за капиталец.

Повеќе...

Повик за финансирање на рибарството

Повик за финансирање на рибарството

Објавен е јавен повик за субвенции во рибарството и аквакултурата. Средствата се одобруваат за одгледување и за преработки од риби. Кофинансирањето е 50 проценти од вредноста на инвестицијата до најмногу 7 милиони денари по корисник. Повикот трае до 16-ти октомври.

Повеќе...

Плашица (белвиче, плашка) – Alburnus sp.

Плашица (белвиче, плашка) – Alburnus sp.

Во риболовните подрачја (Охридско, Преспанско, Дојранско Езеро и акумулациите во кои се изведува стопански риболов) плашицата има стопанско значење и се изловува со мрежи за на пазар. Во риболовните ревири и рекреативните зони има огромно значење како објект на рекреативен и спортски риболов. Особено е значајна за спортски риболов и претставува основна риба која се лови на спортските натпревари. Месото од белвицата е вкусно и барано на пазарот.

Повеќе...

Помор на риба во реката Тополка кај Велес

Помор на риба во реката Тополка кај Велес

Помор на риба и заматување на реката Тополка кај Велес вчера била забележана од Државен инспектор за животна средина, по пријава на полицијата, при што веднаш излегле на терен и извршиле вонреден надзор.

Повеќе...

Македонија наскоро на европски пазар со рибни производи

Македонија наскоро на европски пазар со рибни производи

Македонија очекува да добие одобрение од Европска комисија за извоз на рибни производи. Иако не сме земја со многу развиено рибарство, ставањето на листата на одобрени земји кои може да тргуваат со Европа со овие производи ќе овозможи поголем интерес за развој на овој бизнис кај нас… До крајот на септември Македонија ќе биде ставена на листата земји чии објекти за преработка и производи од риба се одобрени за извоз на европскиот пазар.Во моментов само…

Повеќе...

Од идниот месец Македонија ќе може да извезува рибни производи во ЕУ

Од идниот месец Македонија ќе може да извезува рибни производи во ЕУ

Од 27 септември годинава Македонија ќе биде ставена на листата земји чии објекти се одобрени за извоз на производи од риба во Европската унија со што се отвораат нови перспективи за компаниите од овој сектор, вели директорот на АХВ, Зоран Атанасов.

Повеќе...

Одложен Меѓународниот спортски риболовен куп на Калиманци

Одложен Меѓународниот спортски риболовен куп на Калиманци

– Како организатори не се откажуваме од организацијата, туку бараме начини меѓународниот куп да се одржи во релативно добри услови, а тоа во моментов го нема на езерото. Доколку хидролошката состојба се подобри, купот ќе го организираме во октомври за што благовремено ќе ги известиме сите заинтересирани рибиловни друштва од Македонија и соседните земји, рече Стоименовски.

Повеќе...

Риболовното друштво „Шаран“ апелира да се следи состојбата со истечената нафта

Риболовното друштво „Шаран“ апелира да се следи состојбата со истечената нафта

Спортското риболовно друштво „Шаран“ од Македонска Каменица изрази загриженост од можните последици по животната средина и живиот свет во реката Брегалница од истекувањето на нафтата, по сообраќајната несреќа на магистралниот пат Делчево – М. Каменица, при што беше превртена цистерна со нафта.

Повеќе...

1,5 милиони евра субвенции за рибарство

1,5 милиони евра субвенции за рибарство

  Донесена e програмата за субвенционирање на рибарството за 2017 година. Финансиската подршка за оваа дејност е биде скоро 1,5 милиони евра. Со 1,5 милиони евра во 2017 година ќе се финансира порибувањето на езерата и реките и изградбата и реконструкцијата на рибниците. За порибување на Охридско Езеро со подмладок од Охридска пастрмка се предвидени 10 милиони, а за порибување на Дојранското и Преспанското езеро со крап 900 илјади денари. Субвенции од 1,2 милиони денари…

Повеќе...

Дојран порибен со 50.000 единки автохтон дојрански крап

Дојран порибен со 50.000 единки автохтон дојрански крап

Порибувањето со новиот подмладок го реализираше концесионерот на езерото согласно годишниот план за работа и концесискиот договор. Целта е да се зголеми фондот на риби, а со тоа и да се зачува овој вид автохтона риба за кој во последните неколку години има се поголем интерес од страна на рекреативните риболовци.

Повеќе...

Ендемската пастрмка и забранета се служи

Ендемската пастрмка и забранета се служи

Охридската ендемска пастрмка, и покрај целосната забрана за ловење, може да се најде во охридските и во струшките ресторани, во Битола, па дури и во некои скопски ресторани. Рибата се лови на албанската страна на езерото каде што надзорот е полабав и, преку шверцерски канали, завршува на трпезата во угостителските објекти во Македонија.

Повеќе...

Почна ловот на крупен дивеч

Почна ловот на крупен дивеч

Ловџиите од Кичево и од Кичевско имаат обврска во текот на зимата да се грижат за загрозените видови дивеч како што се еленот и срната, а во периодот на големи студови и висок снег, да ги потхрануваат овие видови, да оставаат храна на местата предвидени за прихрана.

Повеќе...

Јагулата пак ќе тргне на пат долг 6000 километри

Јагулата пак ќе тргне на пат долг 6000 километри

“На македонската страна на реката Дрим има две брани, а на албанската се изградени четири брани. Тоа се вештачки препреки поради кои беше прекинат природниот пат на охридската јагула. Знам дека стручњаците предлагаат изградба на т.н. лифтови до овие брани, со кои јагулата би се подигнувала преку препреките при одењето кон Саргаското Море и по враќањето во Охридското Езеро”, кажува Димитриевски.

Повеќе...

Дојранската пирана привлече голем број рибари

Дојранската пирана привлече голем број рибари

Последните десетина дена бројот на издадени дневни дозволи за рекреативен риболов во Дојранското езеро се зголемил за околу 200 отсто, вели концесионерот Илчо Парчев. Според него, веста за појава на пирани во езерото го зголемила интересот кај спортските риболовци.

Повеќе...

Рака полна пастрмки

Рака полна пастрмки

За време на четиримесечниот вештачки мрест, предвиден за период од една година, во бистрата вода чија провидност изнесува и до 22 метра, се враќаат од два до два и пол милиони подмладок, што е максимум кој може да се фрли во езерото за време на годишен вештачки мрест.

Повеќе...

Чистата вода го врати ракот во Охридското Езеро

Чистата вода го врати ракот во Охридското Езеро

Чистата вода го врати слатководниот рак на бреговите на Охридското Езеро. Тој настрада и поради чумата која пред дваесетина години ги зафати европските езера и реки. Неговата појава е најдобар знак дека водата е ослободена од нитрити и оти може дури и да се пие.

Повеќе...
1 2 3