ВестиВкусот на традицијатаТоп вести
Јогуртли тава со јагнешко месо
Велигденскиот ручек кај нас не можи да помини без јагнешко и јогуртли тава. Од вечер, значи преку ноќ, го приготвуваме месото. Го наслоуваме, внатре во место ставме парчиња лук и го премачкуваме со масло и пипер. Го налеваме со вино и го оставаме да отстои цела ноќ. Наредниот ден го виткаме во фолија и го печиме во загреана рерна. Така завиткано го печиме околку 1 час, потоа ја вадиме фолијата и го печиме уште еден час вртејки го местото на двете страни. Кога ќе се испечи месото го вадиме и го ставаме на страна, а во плехот во кој го печевме месото ги ставаме киселото млеко и јајцата биени и оризот. Печиме додека се направи оризот.Традиционален велигденски ручек.