вестиДвор и градинаСоветиТоп вести

Како да се негува кралицата на градината- розата?

(Oвој напис е објавен на: август 5, 2019)

 

Честопати имаме можност да слушаме како луѓето зборуваат за лица што имаат „нешто“, некој вид „дар“ за одгледување растенија. Ова обично се случува кога ќе дојдете во нечија градина или куќа и веднаш ќе забележите убави растенија за кои се грижи лицето.

Сепак, јас лично не го сметам за дар, туку единствено труд на таа личност. Имено, повеќето луѓе мислат дека е доволно да се купи добро земјиште и растенија, да се засади и повремено да се напои. Оние со „дар“, всушност, се грижат за тие билки откако ќе ги садат, бидејќи повременото наводнување не е доволно грижа. Тоа е како ќе добиете куче.

Не е доволно да се храни повремено. Тоа бара грижа во однос на шетање, фризура, капење и слично. Вашите билки, исто така, имаат потреба од грижа: редовно режење, отстранување на исушени цветови, сузбивање на штетници, исхрана, отстранување на плевели што ја осиромашуваат хранливата земја и слично. Бидејќи  розите се кралици и се во полн цут и никнуваат од скоро секоја градина, ќе ви покажам како да се грижите за нив.

Што ни треба?
Градинарски ножици и нараквици.

Совети
На нашиот пазар има специјални нараквици, кои дополнително се појаки на дланките, за да се спречи навлегувањето на трње на кожата. Затоа, јас препорачувам да инвестирате во пар од нив за да ги заштитите вашите раце.

Отстранете ги сувите цветови
Внимателно отстранете ги сувите цвеови со ножици.

При сечење, обрнете внимание на локацијата на исекотината. Барајте т.н. третото коленце. Бидејќи повеќето луѓе не знаат како да го најдат, ќе го објаснам со тоа што ќе ја разгледаме гранката каде е цутот на розата.

Ќе го забележите цветот, а потоа лисјата на гранчето под него. Има пупки на местата каде што овие гранчиња од лисјата излегуваат од гранката. Направете го резот над третата гранка. Со тоа ќе се спречи развој на болеста затоа што цветот што гние е погодно тло за различни видови бактерии и габи.

Отстранете ги дивите гранки
Повеќето рози во нашите градини се создаваат со калемење, или спојување на еден вид на рози со друг вид, обично дива, која е поотпорна и со тоа, цветотивте стануваат поголеми, поубави и побогати, а исто така и поотпорни. Проблемот е т.н. диви  гранки што растат од коренот (диви рози), кои ги исцрпуваат соковите од растението.

На овој начин, тие го намалуваат цветањето и зајакнувањето на гранките на растението. Понекогаш во запуштените градини од рози, дивите практично ги задушуваат питомите. Ќе ги препознаете дивите по тоа што сте долги, правни, со посветла боја и полни со трње. Отстранете ги што е можно повеќе до коренот. Ако е можно, дури и нежно истргајте ја почвата од коренот, за да ги отстраните од самиот корен, а потоа повторно обвијте го коренот со земјата.

Забележете ги штетниците и болестите на розите
Како и со другите живи организми, основен предуслов за добар изглед е здравјето. Затоа, важно е да забележите какви било промени што отстапуваат од секојдневниот изглед. Како и кај животните, растенијата не можат да ви кажат што им пречи, затоа треба редовно да ги гледате и да забележувате сè што е „различно“. Некои од промените што може да ги забележите, а истите се вообичаени, се ситни точки на пупките од цветовите и младите гранчиња.

Обично ова се лисни вошки кои се хранат со сокови од растението на местата што се најмногу нежни. Други промени што може да ги забележите се црни дамки на листовите.

Тоа е габично заболување наречено “звездени саѓи”. Тоа е болест на која според литературата и одговара студено и влажно време и недостаток на калиум. Покрај тоа, постојат голем број на промени и болести што можат да се појават. Важно е да ги забележите што е можно поскоро за да започнете со третман и на тој начин да спречите ширење на болеста.

Совет повеќе
Ако забележите каква било промена на растението, земете лист или цут и однесете го во најблиската аптека. Оние што работат таму треба да можат да ја препознаат промената и да препорачаат соодветен лек за да се спротивстави на понатамошното ширење.

Важно е да забележите какви било промени што е можно поскоро, така што веднаш да започнете со третман и на тој начин да спречите ширење на болеста.

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close