fbpx
ВестиДвор и градина

Како полжавите бираат храна во градината?

polzavi

Хемикалиите кои настануваат во природата би можеле да се користат за заштита на младите посеви од вообичаени штетници.

Како полжавите изберираат храна во градината? BEECAM научниците ги анализирале нутритивните преференции на стотици полжави кога им понудиле неколку различни сорти на ситно семе. Беше откриено дека безрбетниците се повеќе склони кон избирање на растенија базирани на одбивност на одредени мириси, а не на вкус како примарен метод на селекција.

Предизвик и решение
Полжавите се меѓу најопасните штетници на маслодајна репка, а особено голема штета се во состојба да се произведуваат на садниците и младите растенија како што тие не се во состојба да се опорават и да продолжат со раст како постарите растенија. Општи методи на заштита, како што се топчиња против полжави, може да има долгорочни штетни ефекти врз животната средина, бидејќи изнаоѓање на соодветно решение за овој проблем е голем предизвик. Во оваа студија на полжавите им се  понудени садници од неколку сорти на маслодајна репка , а се евидентирани селекции. Секоја од сортите се карактеризира со присуство на глукозинолати и испарливи органски соединенија, а тие се вбројуваат во природно настанати хемикалии. Резултатите покажале дека не постои корелација помеѓу изборот на полжави и присуството на глукозинолати, што не може да се каже за испарливи органски соединенија.
Со лук  против полжави?
Во друга студија, научниците од Универзитетот во Њукасл, Англија, откриле дека билката на лук може успешно да се користи за контрола на полжавите на многу еколошки прифатлив начин. Најголема штета од полжави има на млади растенија, кои потоа не можат да се опорават и да продолжат. Лабораториски тестови се вршат на девет потенцијални агенти за уништување  на  мекотели, а како еден од најуспешните се покажа дека е рафиниран лук. Научниците се сомневаа дека лукот  штетно делува кај полжавите на нервниот систем, но сé уште не е утврдено точно зошто загинаа полжави.
Секоја година полжавите предизвикуваат милиони штети со хранење со растенија. Дури и поголеми суми пари трошат за нивно потиснување. Земјоделците сè повеќе бараат алтернативни пестициди, а се повеќе и повеќе, поради сè построгите регулативи, некои производи за заштита, најверојатно, ќе бидат повлечени од пазарот.

Лукот е веќе се користи во некои заштитни средства против полжави, но научниците го однесоа целото тоа на ново ниво. На Универзитетот во Њукасл, претходно беше откриено дека лукот му штети на развојот на полжави во почвата. Беше забележано дека примена на течност која содржи екстракт од лук влијае врз движењето на полжавите низ почвата. Мерењата беа направени и на  листот од кинеска зелка. Алкохол со екстракт од лук во голема мера ги спречил полжавите да јадат листови од зелка. Тестовите, исто така, покажаа дека уреа-формалдехид, хемикалија што се користи за производство на иверица, е многу ефикасен начин за отстранување на мекотелите. Никој досега не најде комплетно решение за проблемот со полжавите. Постојат голем број на производи на пазарот, но главната пречка е всушност примена на средства на производната површина. Полжавите се директно прилагодени на нивните живеалишта, скриени во земјата и покриени со слој слуз што може да им помогне да се заштитат од хемикалии. Земјоделците кои користат конвенционалн имамки не ги постигнуваат посакуваните резултати, особено за време на многу суви или многу влажни периоди. Отровната мамка може да биде токсична за другите организми кои живеат во почвата, како и за птиците и цицачите, како што се црви и полските глувци. Сè уште е неопходно да се најде решение за полжави кои ќе биди еколошки безбедно и економски одржливо, а всушност лукот може да биде решение. Досегашните тестови ја покажаа неговата ефикасност во сузбивањето на полжавите, и не е неопходно да се нагласи колку е безопасен за луѓето.
И во Загреб на Факултетот за земјоделство се работат бројни студии за влијанието на природни состојки во исхраната на полжави, па така, во експериментите полжавите се изложени на растенија третирани со разни билни препарати. Иако полжавите се хранеле од третираните растенија помалку од нетретирани, тие сепак предизвикале оштетување на тестираните растенија. Така за ниту едно средство, меѓу другото, екстракт од лук, во експерименти во Загреб, на Факултетот за земјоделски науки се уште не е утврден задоволителен ефект врз полжавите.

Науката сè уште бара еколошко, а истовремено ефикасно средство, кое би спречило полжавите да нанесат штета на посевите и насадите.

 

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close